Digitalisering

Elbilar, urinanalys och cykeldäck – nu drar CES 2023 igång

Invigning av mässan år 2022. Foto: Consumer Technology Association
Invigning av mässan år 2022. Foto: Consumer Technology Association

Jättemässan CES startar 5 januari i Las Vegas och har över 3 100 utställande techbolag. Bland det som ska presenteras finns nya elbilar, en hemmastation för urinanalys och ett punkteringsfritt cykeldäck. 

Publicerad

En av årets största teknikhändelser heter Consumer Electronics Show (CES) och utspelar sig i Las Vegas i USA. Från torsdag till söndag, 5-8 januari, ska över 3 100 utställande bolag presentera ny teknik för mässans deltagare med förhoppningen att nå ut i hela världen. 

Här följer några områden och företag att hålla koll på.  

Fordonssektionen större än någonsin 

I takt med att bilar och andra fordon får allt mer digitala inslag tar de också större plats på CES. Årets upplaga av mässan inkluderar över 300 bolag i kategorin. 

Volkswagens nya ID7 presenteras på mässan under helgen. Foto: VW
Volkswagens nya ID7 presenteras på mässan under helgen. Foto: VW

Även fast allting officiellt invigs på torsdagen ger BMW:s vd Oliver Zipse en presentation redan på onsdagskvällen i Las Vegas (05:00 torsdag morgon svensk tid). Enligt CES ska han visa hur framtidens fordon kan smälta samman verkliga och virtuella världar och presentera BMW:s bild av den ”ultimata körmaskinen”.  

På mässan ska även Volkswagen ID7 att presenteras. Företaget Ram ska visa upp en eldriven pickup och Sony och Honda kommer att ge mer information om sin elbil. Vidare kommer bolaget Next Future Mobility även i år att visa sin flygande bil Aska som släpps först 2026. 

Det finns även svenska bolag med på listan över deltagande fordonsbolag. Bland annat Cake,  Terranet, Volvo Penta och Candela deltar i mässan. Candela förbereder sig för att börja försäljning av båtmodellen C-8 i USA. 

Hälsa allt viktigare för konsumenter 

Enligt CES har de senaste åren visat att konsumenter vill ha bättre koll på sin hälsa med hjälp av digitala prylar. Ett av bolagen som ställer ut en ny produkt är franska Withings. Företaget utökar nu från att tidigare göra smarta klockor och uppkopplade personvågar. Nästa steg: ett analyssystem av urin för hemmabruk.  

U-scan genomför en kemisk analys av urinen vid ett toalettbesök och skickar sedan informationen till en applikation i en smartphone. Den puckformade vita mätenheten placeras i toaletten och kan på det viset hålla koll på vätskebalans, C-vitaminnivåer alternativt ge mer information om kvinnors menscykel. Enheten innehåller patroner som analyserar urinen och som behöver bytas ut var tredje månad.  

U-scan fungerar även för hushåll med fler än en person. Detta tack vare en radarsensor inuti enheten som kan avgöra vilken person i hushållet som den analyserar för tillfället. Enligt Withings fungerar det på liknande sätt som andra kroppsliga identifikationsmodeller, urinsignaturer är helt enkelt unika.  

Withings nya urinanalyserare. Foto: Withings
Withings nya urinanalyserare. Foto: Withings

Rymdprylar och holografisk teknik 

Mässan i Las Vegas intresserar även flera företag som arbetar med rymdteknik. Till exempel jobbar Smart tire company för att återuppfinna hjulet. Bolaget vill förbättra hållbarheten hos hjul med inspiration av de däck som ska användas av framtida Mars-rovers.  

Cykelhjulet består bland annat av minnesmetallen nitinol, en legering av nickel och titan. Det behöver inte pumpas och slipper således punkteringar. På grund av detta har hjulet, trots att mässan inte börjat, vunnit en utmärkelse inom kategorin hållbarhet.  

Cykelhjulet Metl har inspirerats av däcken hos Mars-rovers. Foto: The SMART Tire Company
Cykelhjulet Metl har inspirerats av däcken hos Mars-rovers. Foto: The SMART Tire Company

Även företaget Proto har fått en utmärkelse för sin produkt – ett holografiskt system i människostorlek. Företaget får ett vanligt videomöte att blekna men lösningen kan vara lite otymplig för hemmakontoret då produkten ”Epic” är över två meter hög och väger nära 200 kilo.