Startup

Elbilar i topp hos riskkapitalister

Laddstolpe från Better place
Laddstolpe från Better place

Aldrig har så många nya bolag inom "cleantech" fått pengar från riskkapitalister som under första kvartalet i år. 180 bolag tog in drygt 13 miljarder kronor. Och allra mest gick till elbilar.

Publicerad

Efter en nedgång under krisåret 2009 har riskkapitalinvesteringarna inom grön energi tagit ordentlig fart. Det konstaterar det amerikanska analysföretaget Cleantech Group i en ny rapport.

Totalt tog 180 bolag i Nordamerika, Europa, Kina och Indien in mer än 13 miljarder kronor i nytt riskkapital, en ökning med 29 procent jämfört med sista kvartalet 2009 och med hela 83 procent jämfört med samma period förra året.

Mest pengar gick till transportsektorn och den allra största investeringen gjordes i företagetBetter Placei Kalifornien som satsar stort på att bygga upp nätverk av ladd- och batteribytesstationer för elbilar bland annat i Danmark och Israel.

Den näst största investeringen gick till danskfödde Henrik Fisker och hans företagFisker Automotivesom utvecklar den lyxiga plug-in hybriden Fisker Karma. Även Fisker är baserade i Kalifornien och den nya investeringen motsvarade närmare en miljard kronor.

Flera batteriföretag lockade också nya pengar däribland amerikanska A123.

Efter transportsektorn följde solenergi som det område som fick mest pengar under första kvartalet, följt av energieffektivisering. Där var alla de tre största affärerna inom lysdioder. Bland annat drog holländska Lemnis Lighting, som utvecklar lysdiodslampor, in drygt 250 miljoner kronor.

Av de 120 bolagen inom cleantech som fick nya pengar finns 120 i Nordamerika. I Europa gick antalet investeringar ner med 49 procent jämfört med sista kvartalet 2009 till 43 stycken. Mest pengar i Europa gick till bolag i Storbritannien, Frankrike och Irland.