Samhälle
Egenutvecklad vaccinationssajt igång igen: Listar många lediga tider
Svenska regioner tvingade sajten Jagvillhavaccin.nu till paus - men nu är den tillbaka och listar fler lediga vaccinationstider mot covid-19 än någonsin.
Artikeln publicerades den 27 maj 2021 och uppdaterades den 10 juni 2021.
Jagvillhavaccin.nu är webbplatsen som utvecklades av Pierre Mesure, öppenhetsentustiast som jobbar med flera projekt om öppna data och transparens inom nätverket Civic Tech Sverige. Sajten är en svensk version av franska Vitemadose, som samlar ihop och visar upp lediga tider för vaccination mot covid-19.
Vitemadose är baserad på öppen källkod, vilket gjorde att Pierre Mesure enkelt kunde lansera en svensk motsvarighet - och tjänsten visade sig snabbt bli oerhört populär. Initialt använde Jagvillhavaccin data från bokningsplattformarna Vaccina och Mittvaccin, vilket täckte ungefär en fjärdedel av alla vaccinmottagningar i Sverige. Planerna var sedan att komplettera detta med plattformen Alltid öppet och övriga system som används runtom i Sverige.
Grundaren av Vitemadose, Guillaume Rozier, belönades nyligen med den franska nationalförtjänstorden, som räknas som landets förnämsta orden efter Hederslegionen. I Sverige tvingade regionerna däremot Pierre Mesure att sätta Jagvillhavaccin på paus.
De regioner som använder Mittvaccin från Cambio bad Pierre Mesure att sluta visa tider från deras regioner – åtminstone tillfälligt. Regionerna i fråga är Region Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Örebro och Västernorrland. Pierre Mesure sa då till Ny Teknik att det innebar att nästan alla tider på plattformen försvann, men att han följde regionernas önskemål för att kunna inleda en konstruktiv dialog.
Nu har detta skett och sajten är uppe igen - större än någonsin. Lediga vaccinationstider från ungefär hälften av alla landets vaccinationsmottagningar visas nu på sajten, något som Pierre Mesure gläds åt.
– Jag har fått positivt svar från två regioner och negativt från en. De sju regioner som jag inledde en dialog med har tillsammans med sin leverantör Mittvaccin bedömt att tjänsten inte innebär någon risk, så nu känner jag mig trygg igen i att visa allas tider, säger Pierre Mesure till Ny Teknik.
Tidigare visades inte tider från Västra Götalandsregionen på sajten, men det berodde inte på ovilja från regionen utan på tekniska detaljer kring det API som används. API-nycklarna hade då helt enkelt inte ännu skickats över till Pierre Mesure.
En av anledningarna till att övriga regioner inte ville finnas med på hans webbplats var att användarna kom direkt in på bokningssidan när man tryckte på knappen ”Boka”, vilket gör att det går att missa potentiellt viktig information som finns när bokningen sker via 1177.se.
Avråder från att använda vaccinationssajten
Region Blekinge fick upp ögonen för Jagvillhavaccin.nu i slutet av maj och avrådde då regionens invånare från att använda sajten. Istället förordar regionen att bokningen sker via 1177.se.
– Vi rekommenderar att man alltid använder 1177.se som ingång för bokningar av vaccinering, för det är enda stället som vi kan garantera att informationen är kvalitetssäkrad, uppdaterad och aktuell. Om man använder andra sidor så finns det risk att man missar viktig information, säger Region Blekinges E-hälsostrateg Åsa Gyberg-Karlsson till Ny Teknik.
Pierre Mesure tar dock kritiken med ro och säger att det är en stor utmaning att vaccinera hela Sveriges befolkning på så kort tid, och att han bara vill att Jagvillhavaccin.nu ska kunna underlätta processen för alla inblandade.
– Jag har fått kontakt med många bokningsplattformar och vissa regioner och reaktionerna har varit mest positiva, men jag förstår att de behöver lite tid för att utreda och fixa potentiella problem. Det gick snabbt. Min känsla är också att vissa regioner håller på att utreda möjligheten att skapa sina egna sidor för att samla tider. Då behåller de kontroll över hela informationsflödet, vilket jag tycker är jättebra. Samtidigt finns det en poäng med en gemensam sida för hela Sverige så jag hoppas ändå att man vill peka på Jagvillhavaccin.nu, på motsvarande sätt som den franska regeringen gjorde för Vitemadose, säger Pierre Mesure.
Grundaren av Vitemadose, Guillaume Rozier, belönades nyligen med den franska nationalförtjänstorden, som räknas som landets förnämsta orden efter Hederslegionen.