Övriga nyheter

Egen liten trädgård inomhus

Snipp snipp. Till små växter måste man ha små redskap. Inomhusodlaren är inte betjänt av jordfräs, kratta eller spade. Däremot kan en örtsax från Fiskars vara praktiskt när det är dags att skörda. Pris: 150 kronor.
Ekorrkoll. Log & Squirrel från Qualy är kanske världens sötaste blomkruka. Den är självvattnande, och ekorren gömmer sig mer och mer allteftersom nivån sjunker. När bara öronen syns är det dags att fylla på. Plastkrukan rymmer bara en liten planta. Pris: 350 kronor.
En vägg av grönt. Minigarden Vertical är en växtvägg som passar för kryddor och små grönsaker. Varje modul har nio små ”planteringshål”. Flera enheter kan byggas samman efter behov. Det finns även hörnmoduler. Systemet är självdränerande och vattnet hamnar i ett kärl i bottnen. Pris: 700 kronor.
Odlingsroboten. Tillverkaren talar om nanoteknik, smart jord som inte blir för kompakt och som levererar rätt näringsämnen hela tiden. En Click & Grow-enhet kan återanvändas med frö- och jordrefiller, till exempel för tomater och chilifrukter. Sensorer och lampor påminner om att fylla på vatten. Själva vattningen gör den själv. Pris: 650 kronor.
Kruka på kanten. Flower Bridge är en kruka man hänger över balkongräcket. På så sätt sparar man plats. Ett fäste i bottnen gör att den inte blåser ner. Den finns i flera färger och är tillverkad av återvunnen plast. Pris: 100 kronor.
Solsken på skrivbordet. Gröna Lampan från Hasselfors Garden har vunnit designpris. Skaparen, Linda Bergroth, blev utsedd till årets formgivare i Finland 2012. Lampan kan justeras i höjd för att ge lagom ljus åt några små plantor. Foten samlar upp spillvatten. Den levereras med två växtlampor. Pris: 1 300 kronor

MACKAPÄRER. För odlaren finns bara två väder: för mycket regn eller för lite. Men om man flyttar växterna inomhus och skapar sin egen lilla trädgård där slipper man frukta SMHI:s prognoser. Niklas Dahlin hittar redskapen där inte ens vintermörkret är ett hinder för att driva upp gröna plantor.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här