Populärteknik

Efterlängtad skärminspelning kommer till Android 11

Skärminspelning och långa skärmdumpar – två funktioner som Google ser ut att dundra in i kommande Android 11.

Publicerad

Det fanns en tid då varje ny version av Android tilldelades ett gulligt och sötfrestande namn. Den tiden är förbi, visade sig när Google lanserade Android 10. En version som Ny Tekniks reporter Simon Campanello ansåg vara ”dötrist”.

Nu knackar Google på nästa version: Android 11. Med den kommer en för många efterlängtad funktion: skärminspelning.

Funktionen finns inbyggd i betaversionen av operativsystemet men är enligt Android Police ”lite buggig”, vilket väl är helt okej eftersom det är en betaversion. Buggen består i en fördröjning från det att man trycker på spela in till det att själva skärminspelningen faktiskt börjar. Det går inte heller att spela in internljud från enheten tillsammans med bilden. Skärminspelningen kommer man åt i snabbmenyn.

Foto: Android Police
Foto: Android Police

Utöver skärminspelning testar Google också en ny funktion: scrollbara skärmdumpar. I praktiken innebär det att man kan ta långa skärmdumpar, vilket kan vara användbart om man behöver spara en lång lista till exempel. Istället för säg fyra skärmdumpar så räcker det med en lång.

Hur funkar den här funktionen då? Jo, om man tar en skärmdump så dyker en liten förhandsvisning upp nere till vänster på skärmen. Till den erbjuds möjligheten att dela, redigera och nya förlänga, det skriver sajten Xda.

Det är fortfarande lång tid kvar innan Android 11 är en färdig och lanserbar produkt, så det finns gott om tid att förfina de just nu buggiga funktionerna. Förväntad lansering är mer än 6 månader bort.