Digitalisering

Efter omröstningen: Elon Musk avgår som Twitter-vd

Elon Musk. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Elon Musk. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Elon Musk skriver på Twitter att han lämnar företagets vd så fort han har hittat en ersättare.

Publicerad

”Jag avgår som vd så fort jag hittar någon dum nog att ta jobbet! Efter det kommer jag bara att leda arbetsgrupperna för mjukvara och servrar”, skriver Elon Musk på Twitter om beslutet.

Lämnar efter omröstning

I måndags lade Elon Musk upp en fråga på plattformen: Ska jag lämna posten som chef för Twitter? 17,5 miljoner röstade, varav 57,5 procent svarade ja.

Twitters nye ägare Elon Musk kräver stordåd av alla som vill fortsätta vara anställda på företaget. Foto: AP/TT
Twitters nye ägare Elon Musk kräver stordåd av alla som vill fortsätta vara anställda på företaget. Foto: AP/TT

Före måndagens omröstning meddelade Musk att användarna kommer att få rösta om stora policyförändringar på Twitter.

Beskedet kom efter det att möjligheten att länka till flera konkurrerande sociala medier togs bort från plattformen. Åtgärden fick kritik, även från användare som tidigare stöttat den nya ägarens sätt att styra Twitter.

Massuppsägningar på Twitter

Tesla-vd:n Elon Musk köpte, efter flera vändor, Twitter för 44 miljarder dollar (motsvarande cirka 480 miljarder kronor) i slutet av oktober. Sedan dess har det stormat kring företaget.

Flera tusen personer har sparkats och omfattande förändringar har genomförts på plattformen. Bland annat har användare kunnat köpa så kallade verifikationssymboler. Tidigare har verifikationen främst gällt offentliga personer och Twitter har varit den som genomfört granskningen.

Företagets oberoende expertråd, bestående av nästan hundra människorättsorganisationer och andra organisationer, upplöstes nyligen av Musk. Rådet bildades för att hantera frågeställningar och problem rörande exempelvis hat och hot, utnyttjande av barn och självmord på plattformen.

Stängde av journalister

Flera avstängda Twitteranvändare, bland andra ex-presidenten Donald Trump, har också välkomnats tillbaka.

Den nye ägaren Elon Musk inför tvärstopp för distansarbete på det sociala nätverket Twitter. Arkivbild Foto: Gregory Bull AP/TT
Den nye ägaren Elon Musk inför tvärstopp för distansarbete på det sociala nätverket Twitter. Arkivbild Foto: Gregory Bull AP/TT

En rad högprofilerade twittrare lämnade plattformen efter Musks uttalande om ”generell amnesti” för tidigare avstängda konton, men ett antal nya avstängningar har också trätt i kraft.

Bland annat stängdes flera journalister som bevakar Elon Musk av, det rör sig om reportrar som jobbar för The New York Times, The Washington Post och CNN.

Tilltaget kritiserades bland annat av FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Medieröster bör inte tystas på en plattform som säger sig vara en plats för yttrandefrihet, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric

Kort därefter tilläts journalisterna tillbaka på plattformen.

Fakta: Twitter

Elon Musk föddes i Sydafrika 1971. Han flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA.

Karriären inleddes med företaget x.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Före Twitterköpet var Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Enligt tidskriften Forbes är Musk god för över 180 miljarder dollar. Förmögenheten var dock före Twitterköpet avsevärt större och han har länge, med råge, rankats som världens rikaste person. Nyligen noterade Forbes dock att fransmannen Bernard Arnault, vd för lyxmärkeskoncernen LVMH, övertagit positionen som världens rikaste.

Twitter grundades 2002 i USA av amerikanen Jack Dorsey och har utvecklats till en av världens största sociala medier-plattformar. Företaget har huvudkontor i San Francisco.

På Twitter kan användare publicera kortare textmeddelanden, bilder eller videoklipp och i trådar diskutera med andra. Inläggen kan även förses med så kallade hashtaggar för vissa ämnen vilket gör det lätt att följa specifika händelser.

Det finns ungefär 1,3 miljarder Twitterkonton, men bara omkring 330 miljoner aktiva användare.

Fakta: NE, Statista, Twitter