Samhälle

Efter Northvolts framfart – bråttom med bostäder i norra Sverige

Det byggs i en ny fabrik i Skellefteå, men det behövs bostäder också. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Det byggs i en ny fabrik i Skellefteå, men det behövs bostäder också. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jublande glädje – men också ruskigt brådis. I kommunhusen i norra Sverige pågår nu en febril jakt på bostadsmöjligheter för att inhysa alla som får jobb i de nya, gröna batteri- och stålsatsningarna av Northvolt, LKAB och H2 Green Steel.

Publicerad

Säg den kommunpolitiker som inte slår volter av glädje när en ny jätteindustri meddelar sin ankomst till kommuner. I tre Norrlandskommuner skiner nu kommunfolket i kapp med vårsolen, men lyckan är också förenad med både oro och en massa arbete.

– Utrymmet finns, och en basinfrastruktur. Skellefteå byggdes upp på 60-talet, men sedan kom lågkonjunkturen, och då krympte staden, säger Lars Hedqvist, planeringschef i Skellefteå kommun.

Dit kommer massor med folk redan nu. Northvolt, som ska starta produktionen i batterifabriken redan i slutet av det här året, anställer mellan 10 och 15 personer i veckan.

Men var de ska bo då de kommer är inte klart. Northvolt hoppas på andrahandsuthyrning.

Inte lönsamt att bygga

Lars Hedqvist pekar på de kommersiella villkoren för byggandet. Det har hittills inte ansetts lönsamt att bygga nytt på platser som Skellefteå, men nu anas en vändning.

– Fastighetspriserna skulle behöva öka med 15 procent per år. Vi börjar komma upp till det nu. I tätorten accepteras de nya hyresnivåerna. Där byggs det, och kalkylerna går ihop.

Han berättar att kommunen har vetat om Northvolts ankomst i fyra år.

– Vi letar med ljus och lykta efter snabba bostadsprojekt, vi har några som sätter igång nu, säger Lars Hedqvist.

I Boden är det också brådis att få fram fler bostäder.

– Boden har 28 000 invånare idag, men vi har sedan tidigare en plan att vi ska nå 30 000 invånare till 2025. Nu bräcker vi det målet, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden (S).

Boden kan snart välkomna den nya anläggningen för fossilfritt stål som H2 Green Steel ska bygga. Redan om några år ska produktionen vara igång. Då tillkommer 1 500 jobb i själva fabriken, men det blir betydligt fler runtom. Dessutom kommer det att krävas massor av bostäder under byggtiden.

Behöver inte truga

– Vi bygger idag skolor och förskolor i kommunen, och bygget av flerfamiljshus har börjat. Vi behöver inte truga byggbolagen längre, säger han.

Han är också ordförande för kommunalförbundet i Norrbotten, där fler kommuner hoppas på att få del av tillströmningen av nya invånare. Han berättar att de står i kontakt med Skellefteå, för att dra lärdomar av deras erfarenheter.

Han upplever att både banker, investerare och byggbolag börjar förstå vad som händer i norr.

– Nu har äntligen ljuset gått upp. Det är inte en förlustaffär att satsa i Norrbotten, säger Claes Nordmark.

Fakta: Nya jobb i norr

Exakt hur många nya jobb de gröna industrierna i norr ger är inte klart ännu, ingen av fabrikerna är färdig.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå kan på sikt ge 2 500–3 000 jobb. Nu, i april, jobbar mellan 100 och 150 personer där, men företaget anställer för fullt nu under året. Vid årsskiftet beräknas antalet vara mellan 500 och 600 personer.

LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls satsning på fossilfritt stål i det så kallade Hybrit-projektet innebär att järnsvamp ska tillverkas i Gällivare med start. Hur många jobb det ger är oklart ännu, men det kan vara mellan 150 och 200 i produktionen. Fast bara för byggnationen av anläggningar för Hybrit, som tar 20 år att färdigställa, beräknas 2 000–3 000 personer behövas.

I Boden ska också fossilfritt stål tillverkas, men av företaget H2 Green Steel redan 2024. Antagligen behövs runt 1 500 personer för själva produktionen i Boden. Dessutom tillkommer alla underleverantörer och kringtjänster, kanske handlar det om så många som 10 000 personer, enligt H2 Green Steel.

Källor: Northvolt, LKAB och H2 Green Steel