Digitalisering

Efter Huawei – nu svartlistas fler kinesiska teknikbolag

Hikvision har svartlistats av USA. Foto: Imaginechina
Hikvision har svartlistats av USA. Foto: Imaginechina
Övervakning i Kina. Foto: Andy Wong
Övervakning i Kina. Foto: Andy Wong

Högt värderade kinesiska ai-bolag anklagas för att vara inblandade i brott mot mänskliga rättigheter.

Publicerad Uppdaterad

Hikvision, Megvii och Sensetime är några av Kinas mest hajpade teknikbolag, både kända och kritiserade för sin tillverkning av övervakningsteknik. Nu har USA placerat dem, och en handfull andra kinesiska företag, på det amerikanska handelsdepartementets svarta lista. Amerikanska företag får inte sälja komponenter eller tjänster till bolag som svartlistats. Precis det som redan drabbat telekomgiganten Huawei.

Enligt handelsdepartementet har företagen förknippats med ”brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp i införandet av Kinas kampanj för förtryck, godtyckliga massomhändertaganden och högteknologisk övervakning av uigurer, kazaker och andra etniska minoriteter i Kina”.

– Den amerikanska regeringen och handelsdepartementet kan inte och tänker inte tolerera det brutala förtrycket av etniska minoriteter i Kina, säger USA:s handelsminister Wilbur Ross, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ny Teknik skrev nyligen om hur Kina i provinsen Xinjiang använder ny teknik för att övervaka varje detalj av uigurernas liv.

Samarbete med MIT

Hikvision har enligt Reuters ett marknadsvärde på 42 miljarder dollar. Företaget har 34000 anställda, varav nästan hälften jobbar med forskning och utveckling. Hikvision har kunder i fler än 150 länder.

Sensetime anses vara ett av de mest intressanta bolagen när det gäller utveckling av artificiell intelligens och har partnerskap med bland andra amerikanska Qualcomm och Nvidia, samt det framstående universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Megvii är mest förknippade med ansiktsigenkänningsprodukten Face++ och har värderats till över 4 miljarder dollar. Kinesiska staten är en av Megviis kunder.

Enligt Reuters har en talesperson för Hikvision i USA sagt att bolaget ”starkt motsätter sig” USA:s beslut. Bland annat ska Hikvision ha anlitat en expert på mänskliga rättigheter och en tidigare amerikansk ambassadör som rådgivare kring efterlevnad av mänskliga rättigheter.

– Att bestraffa Hikvision, trots dessa ansträngningar, kommer att avskräcka globala företag från att kommunicera med den amerikanska regeringen, det kommer att drabba Hikvisions amerikanska affärspartners och påverka USA:s ekonomi på ett negativt sätt, säger talespersonen.

Flera av de nu svartlistade bolagen köper komponenter från amerikanska bolag som Intel, Nvidia, Western Digital och Seagate.