Populärteknik

Efter fiaskot – nu ska Essential ta upp kampen med Google Pixel

Essential Phone blev ett megafiasko. Nu laddar företaget om och snickrar på nya telefonen Essential Phone 2.

Publicerad

Andy Rubin var med och grundade Android. Kommer du ihåg hans senaste satsning? Essential Phone, ett nytt mobiltelefonsmärke som skulle in och slåss mot jättar som Samsung, Apple och Huawei.

Kanske var det svårare än Rubin förutspått. Den första telefonen, Essential Phone, sålde bara 88 000 exemplar under de första sex månaderna, vilket pressade fram rejäla prissänkningar. Tillverkningen kantades också av förseningar. Än så länge rör det sig alltså inte om någon framgångssaga.

Men Andy Rubin ger inte upp. Nu har företaget nästa telefon på gång, som går under namnet Essential Phone 2. Och den lyfts fram som en konkurrent till Google Pixel 4, skriver T3.

Essential väljer att skifta fokus från de modulära komponenterna, för att istället lägga mer fokus på artificiell intelligens och röststyrning.

Bloomberg har tidigare rapporterat om att Essential Phone 2 ska reducera tiden du tvingas titta på din skärm. Man ska alltså kunna hantera telefonen mer med röstkommandon, sedan ska ai göra jobbet, det vill säga skriva mejl eller meddelanden åt dig, samt boka möten.

En alternativ design av Essential Phone 2 finns uppladdad på Youtube-kanalen DBS. Konceptet är baserat på rykten. Den kan ge en fingervisning om hur telefonen skulle kunna se ut vid lansering. Du ser videon här nedan.

Man får ta videon för vad den är. Men om telefonen blir något i stil med den så kan vi alltså förvänta oss en telefon med ett kamerahål i skärmen, likt Samsung Galaxsy S10. Någon fingeravtrycksläsare går ej att skåda, vilket då skulle kunna tyda på att man har byggt in den i skärmen, likt Oneplus 6T. Telefonen kommer också enligt DBS bunkra upp med tre kameralinser på telefonens baksida. Den ser alltså utvändigt ut att stå sig ganska bra mot dagens flaggskeppsmodeller.

Något datum för när telefonen släpps är ännu inte känt. Men förra gången företaget presenterade en telefon (2017) så gjorde man det den 30 maj, och släppte telefonen först den 17 augusti. Om det blir så med EP2 får Android-mannen Andy Rubins ett försprång på sin forne arbetsgivare Google, som väntas presentera Pixel 4 i oktober senare i år.