Populärteknik

Efter domstolsbeslut: Trycket ökar på Apples betalmonopol

Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: TT
Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: TT

Rättstvisten mellan Apple och spelutvecklaren Epic fortsätter. Nu beordrar amerikansk domstol Apple att öppna för alternativa betallösningar i App Store. 

Publicerad

I augusti förra året kastade Apple ut det populära spelet Fortnite från App Store. Orsaken var att spelutvecklaren hade kringgått betalningsmodellen som gäller i appbutiken, där Apple beräknas få 30 procent av vinsten som alla köp genererar. 

Epic tog den infekterade striden till rätten – och i oktober kom en uppmärksammad dom där Apple segrade på nio av tio punkter. 

Nytt bakslag för Apple

Men på den tionde punkten fick Epic rätt gentemot Iphonetillverkaren. Just denna punkt är synnerligen betydande. I den slår domaren Yvonne Gonzalez Rogers nämligen fast att Apple inte får hindra utvecklare från att lägga till eller länka till egna betalsystem i appar.

Apple svarade med att överklaga – och krävde samtidigt att domen inte ska vinna laga kraft förrän en ny rättegång har genomförts. 

Nu kommer nästa bakslag för Apple. Detta efter amerikansk domstol meddelat att bolaget inte får prövningstillstånd. 

Domare Yvonne Gonzalez Rogers beslut från oktober står alltså fast. Det betyder att Apple från och med 9 december måste tillåta apputvecklare att länka till externa websidor med alternativa betalsystem, rapporterar sajten The Verge

Genererar enorma summor

Föga förvånande har Apple överklagat även det senaste beslutet till högre instans. I och med detta begär teknikbolaget också att införandet av externa betalsystem stoppas fram tills domen har granskats av en appellationsdomstol.

Under de senaste decennierna har appindustrin genererat miljardbelopp för utvecklarna – och för Apple och Google, som tar sin del av kakan via transaktionsavgifter för varje appköp. 

Bara under 2020 genererade köp i appar intäkter motsvarande drygt 953 miljarder kronor för Apple och Google. Hela 71 procent av dessa intäkter kom från köp som gjordes i spel, enligt sajten Business of apps.

Google släpper betalmonopol

Nu utmanas techjättarnas järngrepp om appbutikerna, och betalningarna som genomförs där, av såväl utvecklare som lagstiftare. 

I augusti röstade Sydkorea igenom ett lagtillägg om att Apple och Google måste tillåta utvecklare att lägga till egna, alternativa betalningslösningar i apparna.  

Sökjätten meddelade nyligen att man öppnar för tredjeparts-betalningar via Androidappar i landet, men Apple vägrar att göra det samma.