Innovation
Efter covid – nu vill Moderna stoppa hiv med mRNA-vaccin

I veckan påbörjar det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna en klinisk fas 1-studie av ett vaccin mot hiv. Det är baserat på samma mRNA-plattform som företaget har använt för sitt vaccin mot covid-19.
I dag finns inga botemedel mot hiv. Men det finns läkemedel, även kallade bromsmediciner, som kan minska viruset i kroppen så pass mycket att nivåerna inte går att mäta.
Det har tidigare gjorts försök att utveckla vaccin som ska få kroppens immunsystem att tillverka neutraliserande antikroppar mot smittan på egen hand. Men de har inte gått som man hade hoppats. Amerikanska Moderna tror att de med hjälp av mRNA-teknik ska kunna lyckas.
Utgångspunkten är att använda sig av molekylen budbärar-RNA, som kodar för protein, och därmed trigga ett önskat immunsvar i kroppen.
Moderna har rönt stora framgångar med sitt mRNA-vaccin mot covid-19. Det har visats ha över 94 procents effektivitet i kliniska försök. I april i år meddelade bolaget att de tillsammans med bland annat Bill and Melinda Gates Foundation gör en satsning på att utveckla ett vaccin mot hiv.
De första försöken på människor ska officiellt starta denna vecka. Det berättar Gizmodo, som hänvisar till uppgifter från databasen clinicaltrials.org, som amerikanska National Institutes of Health står bakom.
I det kliniska fas 1-försöket, den första fasen där ett vaccin testas på människor, ska 56 frivilliga och friska personer utan hiv ingå. Syftet med studien är att testa vaccinets säkerhet och mäta immunsvaret hos deltagarna. Särskilt B-cellerna är intressanta, då de är ansvariga för att tillverka och underhålla antikroppar.
En av de fördelar som har lyfts fram med mRNA-tekniken är att det går snabbare att ta fram ett vaccin jämfört med traditionella metoder. Forskare kan exempelvis snabbt göra anpassningar av de bästa antigenerna, de delar av viruset som skapar ett immunsvar, och därmed få ett effektivare vaccin.
Modernas fas 1-studie av hiv-vaccinet beräknas bli klar först 2023, vilket innebär att det kan dröja flera år innan det finns ute på marknaden.