Populärteknik

E3-spelen som visar att nästa generation är här på riktigt

En bild från det kommande spelet Battlefield 2042. Foto: EA
En bild från det kommande spelet Battlefield 2042. Foto: EA
Forza Horizon 5. Foto: Microsoft
Forza Horizon 5. Foto: Microsoft
Halo Infinite. Foto: Microsoft
Halo Infinite. Foto: Microsoft

Battlefield 2042, Forza Horizon 5 och konsolversionen av Flight Simulator får oss att tappa hakan. Här är några av de maffigaste spelen som visats upp under spelmässan E3.

Publicerad

Xbox Cloud Gaming

Innan vi berättar om de största och häftigaste spelen vi sett på årets E3-spelmässa kan det vara värt att ägna några rader åt Microsoft och deras Xbox Cloud Gaming.

I samband med E3 blev det känt att deras satsning på spelstreaming, där konsumenten kan strömma spel direkt från Microsofts Azure-moln, accelererar kraftigt.

Ett axplock:

* Hårdvaran i Azure-molnet byts nu ut. Den mest kraftfulla av deras konsoler, Xbox Series X, ersätter Xbox One S.

* Företaget jobbar med tv-tillverkare för att kunna erbjuda Xbox Cloud Gaming som en tv-app, och dessutom ska Microsoft släppa en tv-sticka i stil med Chromecast för att möjliggöra molnspelande den vägen.

* Inom kort blir Cloud Gaming tillgängligt på webbläsare som Edge, Chrome och Safari (det finns en beta som kräver inbjudan ute nu). Det är ett viktigt steg, eftersom det än så länge är enda sättet för användare som vill streama Xbox-spel på sin Ios-enhet.

* Senare i år får Xbox-konsolerna Cloud Gaming. Då ska det bli annat bli möjligt att testa spel innan man bestämmer sig för ett köp.

Hur Sony tänker möta den här massiva satsningen på molnspelande återstår att se: företaget deltar inte på årets E3-mässa.

Forza Horizon 5

Enorma vulkaner, fuktiga regnskogar och hotfulla sandstormar: årets upplaga av det omåttligt populära racingspelet Forza Horizon utspelar sig i Mexiko. Och grafiken i Forza Horizon 5 ser ut att vara lika sprängfull av prestanda som fordonen spelat ritar upp.

Det här är ett av många nya spel som den med en Xbox Game Pass Ultimate-prenumeration (135 kronor per månad) får tillgång till på premiärdagen och som dessutom kan streamas med Xbox Cloud Gaming.

Halo Infinite

Affärsmodellen för tv-spel har förändrats sedan Halo först dök upp för 20 år sedan och det märks på hur studion 343 Industries valt att hantera det kraftigt försenade Halo Infinite. Multiplayerhalvan av spelet - som står i fokus under årets E3 - blir free-to-play och cross-play. Det förstnämnda innebär att Infinites multiplayerkampanj är gratis att hämta hem och komma igång med, men att vissa inslag kan vara avgiftsbelagda. Det sistnämnda betyder att spelare kan spela med eller mot varandra oavsett om de spelar på Xbox eller pc.

Battlefield 2042

Det kommer en punkt när man verkligen ser hur mycket mer kraftfull en ny spelkonsol är jämfört med sin förlaga. Och Battlefield 2042 från svenska studion Dice passerar den punkten med råge. Med 128 spelare, massiva kartor och skiftande och dramatiska väderhändelser är den första riktiga videon från spelet kanske det mest imponerande som visats på E3.

Kolla videon ovan och fråga dig själv om det inte börjar bli dags att byta konsol snart?

Starfield

Att Skyrim- och Fallout-studion Bethesda gör ett rollspel i rymden har varit känt i en herrans massa år. Men det numera Microsoft-ägda bolaget har till sist visat första bilderna ur Starfield. Om allt går som det ska släpps spelet 11 november 2022. Och nej, det kommer dessvärre inte till Playstation 5.

Flight Simulator

Fjolårets mest spektakulära spel, Flight Simulator, som vi skrev en hel del om här, kommer till Xbox Series X och S den 27 juli.

Redfall

Dishonored- och Prey-studion Arkane tycks till sitt senaste spel, Redfall, ha hämtat sina hjältar direkt från Ny Tekniks läsekrets: en ingenjör, en uppfinnare och en biomedicinare. Inte för att spelet tycks ha några vetenskapliga ambitioner: det här verkar vara ett potpurri av Fortnites seriefigurer, Left 4 Deads action och en hel hoper vampyrer.

Contraband

Smugglare i Sydostasien på 1970-talet. Mycket mer än så är inte känt om svenska Avalanches nya shooter, som utspelar sig i en stor öppen värld. Till skillnad från Avalanches Just Cause-spel ges Contraband ut av Microsoft, och lär alltså inte komma till andra konsoler.

Avatar: Frontiers of Pandora

Om trailern ovan är något att gå efter har Ubisoft plöjt ner en hel del kapital i ett spel alla glömt bort existerade, och som ju är baserat på en film som ingen pratar om längre. Kan Frontiers of Pandora skaka liv i James Camerons franchise?

Elden Ring

Det heter Elden Ring och det har fått extra mycket uppmärksamhet eftersom en viss George R. R. Martin är inblandad i projektet. Men det känns mest av allt som om Dark Souls dna spridits ut över en öppen spelvärld. Många fans av japanska studion From Software är hur som helst väldigt uppspelta.