Digitalisering

E-leg ska hindra fejkad adressändring

Nu ska det bli svårare att kapa identiteter. Foto: Skatteverket
Nu ska det bli svårare att kapa identiteter. Foto: Skatteverket

Skatteverket kommer att göra systemet för adressändring säkrare. Det ska bli möjligt att välja att bara använda e-legitimation vid adressändring.

Publicerad

Idag kan man byta adress genom att skicka in en blankett, men framöver ska den som vill kunna begränsa möjligheten till adressändring så att det bara är möjligt att göra med e-legitimation, rapporterar Sveriges Radio.

Bakgrunden till ändringen är de fall som har uppdagats på senare år med stulna identiteter för bedrägerier, där en metod är att man ändrar adress för en annan person och sedan beställer dyra varor med hjälp av den personens personuppgifter. Nyligen åtalades två män i Uppsala för att på det här sättet ha kommit över kontanter och varor för över hundra tusen kronor. Vid vissa tillfällen ska bedragarna ha använt sig av ett förfalskat körkort med målsägandes namn på, men ett annat foto, säger åklagaren Elin Blank till Sveriges Radio.

I dag sker en säkerhetskontroll vid adressändring genom att ett brev skickas till ursprungsadressen, men om den som vill kapa en identitet vet att personen ifråga inte har koll på sin adress kan ändå undgå upptäckt.

Möjligheten att begränsa adressändring till e-legitimation kommer genomföras av Skatteverket någon gång under 2016.