Du har bara 7 sekunder att göra första intrycket

2011-03-08 23:00  
En främling drar omedelbart slutsatser om din status, auktoritet, kompetens och trovärdighet. Foto: Colourbox

Det första intrycket du gör kan bli bestående. Du har bara sju sekunder på dig. Men det räcker, om du kan knepen och har förberett dig.

<p>Första gången du träffar din tilltänkta arbetsgivare, kund eller nya kollega gäller det. Främlingen kommer omedelbart att dra slutsatser om din status, auktoritet, kompetens och trovärdighet. </p> <p>Det räcker med din uppsyn och ditt kroppsspråk. Och det går med ljusets hastighet, det är en överlevnadsfunktion i människohjärnan. </p> <p>Forskare vid New York University har kommit fram till att vi fattar elva avgörande beslut om en människa under de första sju sekunderna i ett möte, skriver amerikanska Forbes. Där ger ledarskapsexperten Carol Kinsey Goman sju tips på hur man bäst använder de sju sekunderna.</p>

Sju tips

1. Attityden. Den läser folk av direkt, så bestäm dig för vilken attityd du vill visa, innan du intar scenen eller styrelserummet. Kroppsspråket ger fyra gånger starkare intryck än det du säger med ord.
2. Sträck på dig. Att stå rak i ryggen med högburet huvud och sänkta, avspända axlar ger intryck av säkerhet och kompetens.
3. Le. Ett leende är ett välkomnande, säger att du är vänlig och tillgänglig.
4. Ögonkontakt. Att se någon i ögonen visar intresse och öppenhet och överför energi. Träna upp din förmåga genom att notera ögonfärgen på dem du pratar med.
5. Höj ögonbrynen. Lyftet öppnar dina ögon lite mer och signalerar bekräftelse.
6. Skaka hand. Det är det snabbaste och effektivaste sättet att etablera kontakt. Med ett enda handslag uppnår du samma grad av kommunikation, som kräver tre timmars interaktion av annat slag.
7. Framåtlutat. Det visar engagemang och intresse att luta sig lite framåt. Men akta dig för att överträda den andras revir. Ungefär en halvmeters avstånd är lagom.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer