Samhälle

Drönarlarm stängde norska flygplatser

Drönare har synts vid två norska flygplatser under söndagen. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT
Drönare har synts vid två norska flygplatser under söndagen. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Norska flygmyndigheten Avinor stängde under delar av söndagskvällen luftrummet över flygplatserna i Stavanger och Haugesund efter att drönare observerats i närheten.

Publicerad

Strax innan klockan 22 kunde Avinor meddela att flygtrafiken kunde återupptas.

– Jag kan bekräfta att en drönare har observerats. Det var ett flygplan som såg den när det lyfte. Då stänger vi omedelbart luftrummet som en säkerhetsåtgärd till dess att polis och flygledarna säger att situationen är under kontroll, sade Harald Kvam på Avinor till tidningen VG när förbudet blev känt.

I Norge råder ett förbud att flyga drönare inom fem kilometer från flygplatser.

Norsk polis har den senaste veckan gripit två ryska medborgare som misstänks för att med hjälp av drönare ha fotograferat säkerhetsklassade mål.

Dessutom larmades polisen om att en misstänkt drönare setts vid ett gasverk i Tysvær kommun i sydvästra Norge i torsdags.

Efter veckans händelser har den norska polisen bett allmänheten hålla extra utkik efter drönare eller annan misstänkt aktivitet, i synnerhet i närheten av kraftverk eller försvarsanläggningar.

Gensvaret har enligt säkerhetspolisen PST varit mycket stort och man har fått in många tips. det är enligt PST oklart om några av dem lett till att man kommit misstänkt spioneri på spåren.