Populärteknik

Drönaren som oskadliggör landminor

Efter kartläggning med kameror och metalldetektor placerar drönaren fjärrstyrda sprängladdningar på minorna. Foto: Mine Kafon Drone
Efter kartläggning med kameror och metalldetektor placerar drönaren fjärrstyrda sprängladdningar på minorna. Foto: Mine Kafon Drone

En ny drönare ska kunna rensa bort världens alla landminor på tio år.

Publicerad

Runt om i världen finns omkring 100 miljoner landminor utplacerade som varje år dödar eller skadar 20 000 människor. Att oskadliggöra dem är både dyrt, tidskrävande och ofta livsfarligt.

Men nu har en nederländsk organisation utvecklat en metod för att desarmera minor som är 20 gånger snabbare och 200 gånger billigare än dagens metoder, skriver The Verge.

Drönaren som döpts till Mine Kafon Drone har tre olika funktioner och utrustningspaket. Först flyger den över ett minfält och fotograferar det för en 3d-karta över området. Sedan byts utrustningen till en metalldetektor som  avsöker området och markerar på kartan var minorna finns.

När alla minor hittats byts metalldetektorn mot en robotarm som flygs fram och tillbaka mellan minorna och ett lager med små sprängladdningar som placeras på minorna och sedan fjärrutlöses och oskadliggjör minorna.

Nu samlar organisationen in pengar via Kickstarter där nödvändigt kapital redan flutit in. Det ska användas för att vidareutveckla tekniken och genomföra en pilotstudie som ska användas för att förmå olika myndigheter att satsa på minröjningssystemet.

Enligt kampanjen på Kickstarter skulle det kunna vara möjligt att oskadliggöra världens alla landminor på tio år med hjälp av Mine Kafon Drone.