Populärteknik
Drönare skapar regn

Forskare i USA har utvecklat en metod där drönare släpper ut kemikalier som gör att det börjar regna.
Med hjälp av drönare är det möjligt att öka regnmängden och skapa helt nytt regn av luftens fuktighet.
Det är forskare i USA vid Desert Research Institute, DRI, i Nevada som tillsammans med företagen Drone America och Avi Sight använder drönare för att spruta ut silverjodid i moln, skriver Unmanned Aerial. De mikroskopiska partiklarna gör att vattendropparna i molnet då fryser till iskristaller som faller ner och under fallet smälter och bildar regndroppar.
Forskarna har nyligen testat metoden i luften ovanför Nevada där syftet främst var att undersöka själva distributionen av kemikalierna från drönaren.
Vid sidan av att öka regnmängden från redan existerande moln tror forskarna att det är möjligt att skapa regndroppar även där moln ännu inte bildats. Enligt tidigare studier kan regnmängden öka med upp till 15 procent med hjälp av silverjodid.
Tekniken som testades i Nevada är inte ny i sig själv och har testats med flygplan. Men enligt forskarna är de först med att använda drönare som blir mycket billigare och gör det lättare att välja mer exakt område där nederbörden ska falla.
Metoden är emellertid kontroversiell då det finns risk för att silver som tillförs flodområden kan vara skadligt. Ett övergripande problem som också måste lösas är vem som ska bestämma var, när och hur det ska regna.