Digitalisering
Drönare ska 5g-sända livevideo från olycksplatser

Med hjälp av 5g-teknik och drönarvideo kan fler liv förhoppningsvis räddas vid stora akutinsatser. Bakom försöket i Umeå står bland annat startup-bolaget Voyce och Telia.
Snabb återkoppling till räddningstjänst och vårdpersonal är ofta avgörande när olyckor har inträffat. Nästa vecka ska det genomföras ett test i Umeå som kan ge en bild av vilken betydelse 5g-teknik kan få för framtidens vård.
”Kan ge större förståelse av olyckan”
I försöket ska en drönare skicka högupplösta bilder direkt från en olycksplats till ambulanspersonal och sjukhus. Videomaterialet ska dessutom kablas vidare till TV4 för en livesändning.
– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5g. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården, i ett pressmeddelande.
Att använda drönare inom vården är inget nytt. Men nästa generations mobilnät har flera inbyggda styrkor som större bandbredd och extremt korta svarstider som gör att tekniken öppnar helt nya möjligheter för ambulans- och sjukhuspersonal.
Till exempel kan högupplösta bilder direkt från olycksplatsen göra det enklare att bestämma hur räddningsresurser ska prioriteras. 5g ger också möjligheten att precisionsflyga drönare på distans via mobilnätet.
Umeå vill Sverige 5g-stad nummer ett
Bakom testet i Umeå står Region Västerbotten och Umeåföretagen Intinor och Voyce. Det förstnämnda bolaget utvecklar lösningar för livesändning via video, medan startupen Voyce arbetar med styrning av drönare.
Även teleoperatören Telia bidrar med teknik i försöket.
– 5g är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia Sverige, i ett pressmeddelande.
5g-försöket är inte det första som görs i Umeå. I augusti 2018 drog staden igång en omfattande testbädd för den nya mobiltekniken. Målet är bland annat att få landets första 5g-uppkopplade sjukhus och Europas första 5g-universitet.