Samhälle

Drastisk minskning av upptäckta cancerfall

Under perioden mars till augusti minskade antalet cancerdiagnoser ställda vid laboratoriet för klinisk patologi/cytologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge med 31 procent. I grafiken syns pandemins inverkan på antalet diagnoser tydligt. Foto: Johan Hallnäs
Antalet cancerdiagnoser minskade i hela landet i våras. Som mest gick antalet ner i Region Stockholm som också var den region som hittills drabbats värst av smittspridningen. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

På grund av pandemin har antalet nyupptäckta cancerfall minskat kraftigt. I Stockholm, den region som drabbats hårdast av viruset, har antalet cancerdiagnoser minskat med en fjärdedel. ”Sannolikt finns det många människor med en oupptäckt cancer där ute”, säger kirurgen Ralf Segersvärd.

Publicerad

Pandemin i våras påverkade inte bara sjukvården av dem som blev sjuka på grund av viruset, utan även vården som helhet. Därutöver sökte många människor inte vård i samma utsträckning som förut, vilket har inneburit att antalet nyupptäckta cancerfall minskat drastiskt.

Detta är extra tydligt i Stockholm, som var den region som drabbades hårdast av viruset. Mellan månaderna april och juli registrerades 1 383 färre cancerfall, jämfört med åren 2016–2019. Det motsvarar en 25-procentig minskning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här