Säkerhet

”Donald” ett av årets sämsta lösenord

USA:s president Donald Trump har dåligt inflytande över folks lösenordsvanor. Hans förnamn har nämligen blivit ett av de vanligaste lösenorden, i en sammanställning av Splashdata.

Publicerad

"Tyvärr herr president, men det här är inte några fake news - att använda ditt namn eller något vanligt namn som ett lösenord är ett farligt beslut", säger Morgan Slain, cd för Splashdata, sedan "donald" blivit det 23:e vanligaste lösenordet i årets lista.

Företaget går varje år igenom olika listor med läckta lösenord för att göra sammanställningen. Att använda sig av kända lösenord är ett vanligt knep för hackare när de försöker att logga in på olika konton.

"Vår förhoppning med att publicera den är listan varje år är att övertyga människor om att vidta åtgärder för att skydda sig själva online", säger Slain.

För årets lista har omkring fem miljoner lösenord, främst från nordamerikanska och västeuropeiska användare analyserats. Omkring tio procent använder något av de 25 lösenorden, varav tre procent det allra vanligaste lösenordet "123456".

Rekommendationerna som Splashdata ger är att använda ett lösenord med minst tolv olika sorters tecken, olika lösenord för olika sajter och att använda en lösenordshanterare. Men framför allt att inte använda något av lösenorden på listan.