Dina tänders oväntade ursprung

2015-09-28 11:51  

Var i kroppen dök emaljen upp först? Inte i tänderna i alla fall. Det konstaterar Uppsalaforskare.

Emaljen i våra tänder är det hårdaste material våra kroppar producerar. Men när i evolutionen uppstod den? Och var i kroppen dök materialet först upp? Forskare i Uppsala och Kina presenterar nu ett överraskande svar: emaljen uppkom i huden och flyttade till tänderna långt senare.

Vi människor och andra ryggradsdjur som lever på land har bara emalj i munnen. Men vissa fiskar har små tandliknande fjäll på kroppen. Dit hör hajar och några få ålderdomliga fiskar, bland annat en bengädda (Lepisosteus) från Nordamerika. Den har fjällen täckta med en emaljliknande vävnad (ganoin).Genanalysen av fiskens arvsmassa visade att två av de tre gener som är aktiva när våra kroppar bygger upp emalj också är aktiva i gäddans hud. Och att ganoin verkligen är en form av emalj.

Nästa steg i pusslet var att undersöka två stycken 400 miljoner år gamla fossiler av benfiskar: Psarolepis from Kina och Andreolepis från Gotland. Hos Andreolepis fanns emalj bara på fjällen, hos Psarolepis är fjällen och ansiktets så kallade hudtänder täckta med emalj men inte själva tänderna.

-Psarolepis och Andreolepis är bland de äldsta kända benfiskarna så vi tror att avsaknaden av tandemalj hos dem är ett ursprungligt drag och inte någon sorts specialisering. Det verkar alltså som om emaljen uppkom i huden, där vi kallar den ganoin, och sedan koloniserade tänderna, säger Per Ahlberg, professor vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet i en kommentar.

Studien är den första som kombinerar studier av genom med paleontologiska data för att utforska hur vävnader utvecklats. Resultatet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Biologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer