Populärteknik

Din mobiltelefon är smutsigare än du tror

Våra mobiltelefoner följer med oss överallt. Men få känner till att det är en liten virushärd man bär omkring på.

Publicerad

Rengör du då och då din mobiltelefon? Bra! Om inte: du bör verkligen göra det.

Mobiltelefonen är för många i dag en helt nödvändig enhet som vi alltid bär med oss. Vad få känner till är att den är belamrad med virus, det vill säga den typen som gör oss människor sjuka.

– Ur bakteriesynpunkt är mobiltelefonerna rätt ointressant. Vad vi däremot kan sprida vidare är olika typer av virus, till exempel vinterkräksjuka eller förkylningar, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien.

Du behöver inte utsättas för särskilt många virus för att bli sjuk heller, tio räcker. Om en person som bär på virus slarvar med hygienen och sedan plockar upp en mobiltelefon sätts flera hundratusen virus på den, kanske en miljon. En annan person som senare lånar dennes telefon löper stor risk att bli smittad, menar Danielsson Tham.

Hon berättar själv om en episod från en konferens, där alla talare använde samma headset. Talaren före henne var förkyld och undvek därför att ta i hand. Men eftersom det bara fanns ett headset var Danielsson Tham tvungen att använda det.

– Jag visste ju att det här kommer inte att gå vägen. Och några dagar senare var jag pangförkyld. Enheter som sitter nära munnen är väldigt effektiva smittverktyg, säger hon.

Hur kan man rengöra sina prylar då, till exempel sin mobiltelefon?

– Bomullspinne. Man fuktar med lite vatten och diskmedel. Vanlig handsprit fungerar också bra, men det hjälper dessvärre inte mot vinterkräksjukan. Då måste man använda en klorbaserad vätska, men det kanske inte är så lämpligt att använda på en mobiltelefon, säger Danielsson Tham.