Populärteknik

Din kamera avslöjar din identitet

Trots att den kroppsburna kameran inte visar filmarens ansikte kan den ändå avslöja vem filmaren är. Foto: All Over Press & Colourbox
Trots att den kroppsburna kameran inte visar filmarens ansikte kan den ändå avslöja vem filmaren är. Foto: All Over Press & Colourbox

Rörelserna från en kroppsburen videokamera är så unika att de kan visa vem som filmat.

Publicerad

Filmer från en kroppsburen kamera kan visa ansikten och avslöja identiteten på alla förutom den som filmar. Men nu har forskare vid Hebrew University of Jerusalem i Israel visat att filmaren inte alls blir anonym.

Kamerans rörelser under filmningen kan granskas i den färdiga videon, som bara behöver vara fyra sekunder lång, och ge ett "fingeravtryck" av den som filmat.

-Vi skiljer en person från en annan genom att analysera personens gångstil. Alla har olika kroppsbyggnad, längd, muskler och skelett vilket gör att kroppen rör sig på ett unikt sätt, säger Shmuel Peleg vid det israeliska universitet till The Verge.

Resultatet av sina undersökningar har forskarna presenterat i rapporten "Egocentric Video Biometrics" som kan laddas ner från Arxiv.

- Anledningen till att vi publicerar rapporten är att vi vill att människor ska tänka sig för innan de laddar upp en personlig video på webben. Att man inte kan se ansiktet betyder inte att filmaren är anonym, säger Shmuel Peleg.

"Fingeravtrycket" blir enligt forskarna nästan lika tydligt när en video filmats med bildstabilisering. Det handlar bara om en försämring på två procent, skriver forskarna i sin rapport.

Deras studie baseras enbart på filmer från en kamera monterad på huvudet men forskarna är övertygade om att metoden även kan användas för andra kroppsburna kameror.