Digitalisering

Digitaliseringen glöms bort när industrin rusar

”Vi måste inse att det kommer att ta tid att ställa om industrin” menar experten. (Bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
”Vi måste inse att det kommer att ta tid att ställa om industrin” menar experten. (Bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Niklas Olsson.
Niklas Olsson.
Cecilia Warrol.
Cecilia Warrol.

Att digitalisering är framtiden är de flesta företag överens om. Men dagens högkonjunktur bromsar vägen dit. En klok strategi för vissa – livsfarlig för andra.

Publicerad

Niklas Olsson på Mälardalen Industrial Technology Center är tydlig; det största hindret för svensk industris digitalisering är att det går så bra just nu.

– Företagen kör nu i så hög fart att de sällan hinner lyfta blicken, säger han.

Fartblindhet kan vara ett allvarligt problem. Men inte nödvändigtvis. I branscher där digitalisering ännu inte riktigt har tagit fart kan det finnas fördelar med att inte vara först.

– Vi måste inse att det kommer att ta tid att ställa om industrin. Även om det finns en insikt om digitaliseringens nödvändighet är det många som tänker att de nog kan vänta lite till, trots att den digitala ångesten är påtaglig. För vissa branscher är det klokt medan det i andra branscher är en livsfarlig strategi, då de snabbt kan bli omsprungna av nytänkare.

Läs mer:

Även Cecilia Warrol på Teknikföretagen menar att högkonjunkturen påverkar omställningen från traditionella processer till ett mer digitalt format.

– Många företag är i dag påtagligt stressade över att de inte har orkat ta tag i digitaliseringen, säger hon.

Trots det är Cecilia Warrol, som är programchef för innovationsplattformen Produktion 2030, hoppfull.

– För första gången sedan 1980-talet har vi en regering med en tydlig industristrategi. Tyvärr var den tidigare regeringen helt renons när det gällde att hjälpa företag. De hade en tro på att marknadskrafterna skulle klara av allt på egen hand. Det är varken sant eller möjligt.

En av de satsningar som Cecilia Warrol lyfter fram är regeringens digitaliseringslyft. Det initiativet och ett antal liknande satsningar gör att det nu finns hundratals miljoner avsatta för att hjälpa företagen i deras omställningsarbete. Pengar som har landat i ett antal olika projekt och program.

Ett par av dem är Kickstart Digitalisering och Digifuture, båda med syfte att ge företag i östra Mellansverige en puff framåt.

Läs mer:

Enligt Niklas Olsson, som arbetar med de båda satsningarna, har digitalisering blivit ett ord utan enhetlig betydelse.

– Om jag frågar fem företag om vad ordet har för betydelse för dem får jag sannolikt fem helt olika svar. Några menar att det handlar om att automatisera eller robotisera produktionen, men om begreppet ska ha något värde måste det sannolikt ha ett betydligt vidare innehåll än så.

En definition som han personligen gillar har han hämtat från Billerud Korsnäs. Deras devis är att all den mängd data som företaget samlar på sig omvandlas till begriplig information och därefter till kunskap vilken i sin tur kan omvandlas till värde.

Frågan är bara hur företagen ska komma dit.

Ett sätt som fungerar, menar Niklas Olsson, är att företagen får tillfälle att lära av varandra i de workshoper som genomförs i Kickstart och Digifuture.

– Även när företagen kommer från olika branscher har de utbyte av att träffas. I digitaliseringens värld finns i stort sett samma utmaningar och möjligheter oberoende av företagens inriktning.

Målet med både Kickstart Digitalisering och Digifuture är att hjälpa företagen att gå från idé till en hyfsat utvecklad idé om vad de behöver för att kunna digitalisera företagets verksamhet.

Att mindre företag har större utmaningar är inget konstigt, menar Cecilia Warrol på Teknikföretagen, samtidigt som hon hävdar att inte heller de större företagen kan glida fram på en räkmacka.

– Många stora industriföretag är just nu mitt i en identitetskris. I de digitala modeller som växer fram finns kravet att de ska börja sälja tjänster i stället för produkter. Det gör att många företag inte längre vet om de, som förr, är ett varutillverkande företag eller om de är ett tjänsteföretag.

Bli mer digital

Vinnova innovationsprogram Produktion 2030.

Digitaliseringslyftet (Tillväxtverket).

IVA:s satsning på Smart Industri.