Digitalisering

Digitala läxhjälpen tar betalt per minut

Nystartade Tutero ger elever läxhjälp på nätet, för några kronor per minut.

Publicerad

Läxhjälpsbranschen har vuxit stort de senaste åren. Utbudet består av allt från en egen privatlärare som kommer hem till eleven, till gratis läxhjälp som skolor, kommuner och organisationer erbjuder. Nu vill nystartade Tutero ta sig in på marknaden med en ny modell.

– Andra läxhjälpsföretag är väldigt koncentrerade till storstäder och universitetsstäder. Vi vill göra läxhjälp mer tillgängligt, säger Camilo Blomqvist, vd och grundare.

Modellen bygger på att eleverna tar kontakt med någon av företagets studiecoacher. De tar betalt per minut den tid som eleven behöver hjälp. Pengarna dras från en pott som eleven eller föräldrarna har betalat in till i förväg.

Jämfört med de större aktörerna är timkostnaden betydligt lägre, men priserna sätts av studiecoacherna själva. Prisnivåerna ligger på mellan 100 och 250 kronor i timmen.

– Många av de elever vi hjälper är ganska ambitiösa, och behöver bara en liten knuff då och då, säger Camilo Blomqvist.

Matematik är det ämne som flest vill ha hjälp med, därefter språk. De flesta studiecoacherna är högskolestudenter, som får skicka in en ansökan till Tutero för att bli godkända. Sedan en betaversion av tjänsten startade i slutet på förra året har företaget fått cirka 1 300 användare, varav 200 använder tjänsten regelbundet.

En funktion som inte har lanserats än är att eleverna kan betygssätta studiecoacherna. Det tillsammans med deras egen presentation blir en vägledning för eleverna när de ska välja vem de vänder sig till.

Lektionen sker i ett digitalt klassrum där eleven och coachen får kontakt via webbkamera, mikrofon, chatt och delad digital whiteboard. Tekniken bygger på verktyg som till exempel Web RTC, som finns tillgängliga via öppen källkod.

– Vi har utvecklat vårt system själva, men det bygger på öppen kod, säger Camilo Blomqvist.