Innovation

Digital röstassistent hjälper autistisk pojke

Röstassistenten Alexa är inbyggd i den smarta högtalaren Amazon Echo. Foto: Amazon
Röstassistenten Alexa är inbyggd i den smarta högtalaren Amazon Echo. Foto: Amazon
Troy Larson använder röstassistenten Alexa till att hjälpa sin autistiske son. Foto: AWS
Troy Larson använder röstassistenten Alexa till att hjälpa sin autistiske son. Foto: AWS

Amazons röstassistent Alexa brukar bli ombedd att sätta på musiken, kontrollera belysningen eller läsa upp nyheterna. Men Troy Larson fick en annan idé: att använda den som hemhjälp till sin autistiske son.

Publicerad

Bakom Alexa finns Lex och Polly, två ai-tjänster som Amazon Web Services (AWS) uppmuntrar utvecklare att skapa applikationer med.

Lex är utrustad med automatisk språkigenkänning och förmåga att förstå naturligt tal. Polly används för att göra om text till naturligt tal där användaren kan välja en av 47 olika röster (den svenska varianten kallas Astrid). Båda tjänsterna bygger delvis på djupinlärande neurala nätverk, en populär variant av artificiell intelligens.

Att Amazon Web Services gjort dem tillgängliga utanför det egna huset har lett till en dramatisk ökning av Alexas förmågor (det som Amazon kallar ”förmåga” är i själva verket ett api - applikationsprogrammeringsgränssnitt): över 20000 finns för tillfället i Alexa Skills-butiken på Amazons hemsida. Det är en ökning med 100 procent sedan februari i år.

Den här tekniken har förändrat livet för Amazon-medarbetaren Troy Larson och hans familj. 16-årige sonen Calvin har en icke-verbal form av autism. Calvin kan säga ett par ord, men är inte förmögen att föra en konversation. Utöver det sköter han inte sin hygien och går inte på toaletten om han inte specifikt blir beordrad att göra det.

– Om Calvin ska kunna leva någorlunda självständigt måste han på egen hand kunna ta hand om sig själv under trygga omständigheter, säger Troy Larsson i en film som AWS publicerat på Youtube.

För familjen har tillvaron då och då inneburit påfrestningar med frustration och stress, framförallt för Calvin.

Så Troy Larson tog tekniken bakom Alexa, skrev ett eget api, anslöt enkortsdatorn Raspberry Pi och placerade den i Calvins rum. Det fungerade över förväntan: Calvin lystrar till och agerar på uppmaningarna från den virtuella assistenten. Larson kan från köket ge den smarta Amazon-högtalaren Echo instruktioner som skickas till Raspberry Pi-datorn, eller välja att schemalägga påminnelser om vardagens rutiner.

– Tanken var att bygga ett system som är medvetet om en persons individuella fysiska behov och konstruerat kring en förmåga att ge dem uppmaningar. Det handlar inte om att automatisera föräldraskapet, utan om att ge Calvin en känsla av frihet där vi inte behöver störa honom var femte minut. Och samtidigt hålla hans stressnivå nere.

Mackenzie Kosut från Amazon Web Services återgav historien om Troy Larson när han talade inför en stor publik på Sthlm Tech Fest tidigare i veckan. Kosut anser att det som sker kring Alexa just nu är en demokratisering av artificiell intelligens.

– Amazon Web Services erbjuder allt från ramverk för djupinlärande neurala nätverk till maskininlärningstjänster. Men en del kunder vill ha tillgång till djupinlärande nätverk utan att göra allt tungt förarbete, sa Kosut och hänvisade till Lex och Polly.

Mackenzie Kosut nämnde också några av de kunder som använder Amazons ai-tjänster: Slack, Toyota, Nasa, Washington Post, samt de svenska bolagen Kry och Mapillary.

I klippet nedan kan du höra mer om The Pollexy Project:

Microsoft och Amazon samarbetar

 

Nick Sypteras bor nära en flygplats. När ett plan passerar utanför hans fönster kan han fråga Alexa vilken modell det är och Alexa vet alltid svaret.

Sypteras köpte en usb-sticka med inbyggd radiomottagare. När planen annonserar sin närvaro fångar mottagaren upp signalen. Usb-stickan har Sypteras satt i en Raspberry Pi-dator.

Med programvara som bygger på öppen källkod kan datorn avkoda signalerna. Därpå har Sypteras gett Alexa förmågan att hämta information från datorn och omsätta den till naturligt tal.

Nu har de virtuella röstassistenterna blivit vänner. Åtminstone Microsofts Cortana och Amazons Alexa. Nyligen kom de båda giganterna överens om att Windows 10-användare ska kunna använda Alexa och Echo-användare Cortana.