Populärteknik

Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

Kan det här vara Iphone 14:s nya look? Foto: Macrumors
Kan det här vara Iphone 14:s nya look? Foto: Macrumors
Datorrenderad bild som visar hur en Iphone med kamerahål i skärmen kan se ut. Foto: 9to5mac
Datorrenderad bild som visar hur en Iphone med kamerahål i skärmen kan se ut. Foto: 9to5mac
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Under 2022 väntas Apple lansera fyra nya Iphone-modeller. Foto: Stanislav Kogiku/Zuma Press/TT
Under 2022 väntas Apple lansera fyra nya Iphone-modeller. Foto: Stanislav Kogiku/Zuma Press/TT

Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2022 års väntade släpp av nya Iphone-modeller.

Publicerad

2022-08-30: Iphone 14 Pro får bättre vidvinkelkamera

Den 7 september, under eventet ”Far out” presenterar Apple kommande mobilserien Iphone 14.

Ryktena har under året som vanligt avlöst varandra – och trots att vi är så nära lansering finns det fortfarande utrymme för nya.

Apple-analytikern Ming-Chi Kuo hävdar att de biffigare modellerna i 14-serien, alltså Pro och Pro Max, kommer att rustas med en ny ultravidvinkelkamera med större pixlar.

Med större sensorer blir kameran bättre i situationer med svagt ljus.

Ming skriver att han tror att kameran kommer att uppgraderas till 1,4 µm (mikrometer). I Iphone 13 Pro har kameran 1,0 µm.

2022-08-18: Apple-event 7 september?

Enligt Bloomberg-reportern Mark Gurman siktar Apple på att hålla sitt Iphone 14-event den 7 september. Eventet väntas också strömmas live på nätet.

I september ryktas Apple presentera fyra nya Iphone-modeller: Iphone 14, en Iphone 14 med större skärm, Iphone 14 Pro och Iphone Pro Max. Det kan också komma uppdaterade Apple Watch-modeller.

2022-08-10: Högre pris väntas för Iphone 14 Pro

Nya Iphone-modeller väntas offentliggöras i september.

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo kan de nya Iphone Pro 14-modellerna bli dyrare än sina föregångare, berättar Macrumors. Hur mycket dyrare återstår att se. Men tittar man på alla de fyra nya Iphone 14-modeller som tros komma väntas försäljningspriset i snitt öka med 15 procent, uppger Kuo.

De nya pro-modellerna kan dock få ett högre lagringsutrymme än tidigare, från 256 GB och uppåt.

Iphone 14 Pro kan enligt ryktena också få ett snabbare A16-chip, en uppgraderad 48-megapixelkamera på baksidan som har stöd för 8k-videoinspelning, snabbare RAM och en always on-skärm. Den sistnämnda väntas i så fall visa sådant som tid, datum och widgetar samt batteriprocent.

2022-05-30: ”Iphone 14 får AOD”

Nästa vecka håller Apple sin utvecklarkonferens WWDC, där brukar bolaget presentera nästa version av operativsystemet IOS. En av nyheterna som kommer att introduceras i IOS 16 kommer troligen att vara always on display, skriver Bloomberg.

Genom att sänka bilduppdateringsfrekvensen kan telefonerna då visa information på låsskärmen även när skärmen är släkt. En funktion som återfinns både på nyare Apple Watch-modeller och hos många av konkurrenternas mobilmodeller.

Även om funktionen verkar knuten till IOS 16 så kommer den troligen till en början bara att introduceras på hösten Iphone Pro-modeller, enligt Bloomberg.

2022-05-11: ”Iphone 14 Pro blir större”

Apples telefoner fortsätter att växa. Mellan åren 2019–2021 har de största Iphonemodellerna gått från 6,5 (Iphone 11 Pro Max) till 6,7 tum (Iphone 13 Pro Max).

Men Apple är inte nöjt där, i alla fall om man får tro analytikern Ross Young. I en tweet skriver Young att Iphone 14 Pro och Iphone 14 Max kan växa till 6,12, respektive 6,69 tum.

Skärmarna har gjorts större genom att dels ta bort notchen, dels att döda ytan runt skärmpanelen gjorts tunnare.

Ser måttangivelserna konstiga ut i Ross Youngs tweet? Det beror på att han räknar utifrån diagonelen i en rektangel, OM Iphone 13 Pro-mobilerna varit helt fyrkantiga.

Den faktiska skärmytan är dock något mindre, på grund av att mobilerna har rundade hörn.

2022-05-03: Iphone 14 dyrare än väntat

Iphone 14-serien kan komma med ett rejält prispåslag, i alla fall utanför USA. Det säger analytikern Chris Caso på investmentbanken Raymond James.

Orsakerna är kriget i Ukraina och den höga dollarkursen.

”[Vi] frukar nu att Apple kan behöva höja priserna i lokala valutor när nya produkter släpps till hösten, om växelkurserna inte ändras innan dess”, skriver Caso i en analys.

Växelkursen har ofta avspeglat sig i Apples prissättning, och dollarn har stärkts rejält mot kronan det senaste året. I skrivande stund ligger växelkursen på 9,90 kronor för en dollar, nästan 1,50 kronor högre än för ett år sedan.

2022-04-29: Ny läcka: Iphone 14 Pro utan ”notch”

Apple introducerade ”notchen” med Iphone X som släpptes 2017. Omdebatterad och av många hatad har den varit sedan dess. Men nu ser alltså sensorhakans tid ut att gå mot sitt slut.

För nu visar ännu en läcka att så verkar bli fallet. I alla fall delvis.

Igår twittrade youtubern SaranByte en bild som påstås visa fyra displaypaneler för hela Iphone 14-serien. I inlägget skriver hon att Pro-modellerna får tunnare kanter. Samt att det ser ut att bli en liten förändring i bildförhållandet på Pro. Det vill säga de blir 20:9 istället för tidigare 19,5:9.

Om det finns någon sanning i bildläckan får Iphone 14 Pro Max och Iphone 14 Pro skärmhål för frontkamera och högtalare, medan Iphone 14 Max och Iphone 14 får leva vidare med sensorhakan.

2022-04-25: Rykte: Iphone Mini är död, länge leve Iphone Max

Nu är uppskattningsvis sex månader kvar till nästa Iphone-lansering. Dags för en genomgång av de hetaste ryktena inför lanserigen? Ja, varför inte!

Denna gång är det Bloombergs reporter Mark Gurman som har tittat i spåkulan. Gurman har varit i kontakt med källor nära Apple, som bland annat hävdar att:

# Iphone 14-serien får en ny design (vilket överrenstämmer med tidigare rykten). En iögonfallande detalj sägs vara att nästa Iphone skippar "notchen". Istället ska frontkameran och face id-sensorer rymmas i "piller-liknande" utskärningar i skärmen, enligt Mark Gurman.

# Iphone Mini-serien är död (om man kan lita förhandssnacket). Istället kan höstens laguppställning bli som följande: Iphone 14, Iphone 14 Max, Iphone 14 Pro och slutligen Iphone 14 Pro Max.

# Iphone 14 Max sägs vara en mobil med 6,7 tumsskärm (precis som Pro Max). Om stämmer är det första gången  vi får se en pass stor Appletelefon som INTE är en Pro Max-modell. Varför en ny Max-modell?

Tja, enligt Mark Gurman är förklaringen att Mini-modellerna har underpresterat försäljningsmässigt, samtidigt som Pro Max är mycket populär på viktiga marknader som Kina.

# OK. Vad skiljer Iphone 14 Max från Iphone 14 Pro-lurarna? Vi vet inte än – men det ryktas att Iphone 14 Max har en vidvinkelkamera med "bara" 12 MP, medan 14 Pro-mobilerna ska få en ny vidvinkelkamera med en färsk 48 MP-bildsensor.

# De lyxigare Iphone 14 Pro-lurarna väntas dessutom vara utrustade med ett uppdaterat A16 Bionic-chip, medan Iphone 14 Max möjligen får nöja sig med fjolårets A15 Bionic, eller en ny variant av samma chip.

# Det sägs också att Iphone 14-serien blir den första med stöd för satellituppkoppling. Nej, det innebär inte att det ska gå att ringa samtal utan vara uppkopplad till mobilnätet (eller wifi).

Det ska istället röra sig om att telefonen kan ringa larmsamtal eller skicka korta textmeddelanden till nödkontakter även på platser där konventionell mobiluppkoppling saknas eller är svag.

2022-04-05: Läcka: Tunnare kanter på Iphone 14 Pro Max

Sajten Macrumors berättar om nya cad-renderingar som har läckt. Dessa visar att Iphone 14 Pro Max ser ut att få 20 procent tunnare skärmkanter jämfört med tidigare modeller. Cad-renderingarna ”bekräftar” också tidigare rykten om skärmhål för selfiekameran, istället för notch. Dessutom sticker kameramodulen ut mer från mobilens baksida, ett rykte vi skrev om så sent som igår.

Utöver dessa förändringar är mobilen i de läckta renderingarna väldigt lik Iphone 12 och Iphone 13. Om dessa visar sig stämma fortsätter Apple med den lite mer kantiga designen.

Först med läckan var Twitteranvändaren ShrimpApplePro.

2022-04-04: Uppdaterad kamera i Iphone 14 Pro

Ryktessnurran för Iphone 14 har verkligen tagit fart.

Nyligen kunde vi skriva att den, av så många, avskydda sensorhakan ser ut att ha gjort sitt.

På baksidan händer det också saker. Sajten 9to5Mac skrev i förra veckan att kamerahuset väntas bli en, ja, iögonfallande knöl. Alltså, kameran kommer att stå ut från övriga baksidan av telefonen, precis som föregående modell alltså. Fast ännu mer.

Tidigare förhoppningar om att kameramodulen i Iphone 14 Pro (och Pro Max) ska vara integrerad i mobilen, ser ut att stanna vid förhoppningsstadiet. För nu kliver Apple-analytikern Ming-Chi Kuo in i handlingarna. Och på ett Kuo-sätt ”bekräftar” uppgifterna.

Kuo skriver att anledningen till att kamerahuset blir större är för att vidvinkelkameran uppdateras till 48 MP, jämfört med föregående 12 MP. Kameraklustret väntas växa på alla ledder.

2022-03-17: Nya tecken på att notchen är död

I fem långa år, sedan släppet av Iphone X, har den delat världen. Sensorhakan, eller notchen, på mobilskärmen är en detalj som folk antingen hatar eller, i bästa fall, accepterar. Nu kommer ytterligare belägg för att Apple är på väg att pensionera den.

Sajten 91Mobiles säger sig ha kommit över läckta CAD-ritningar på Iphone 14 Pro, och de visar en notchlös framtid.

Istället sitter två utskärningar i mobilens framskärm. En rund utskärning där selfiekameran kikar fram, och en ”pillarformad” skåra som rymmer sensorerna som behövs för ansiktsigenkänning.

Läckan avslöjar inget om Iphone-modellerna utan Pro-stämpel, men tidigare rykten säger att bara Pro-modellerna får den nya skärmlösningen.

2022-03-14: "Bara toppmodellen får A16-chip"

Apples lanseringscykel har varit sig lik i tio år. Varje år släpps nya Iphone-modeller, samtliga utrustade med Apples senaste systemkrets från A-serien. Men i år kan trenden brytas.

Bara Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max kommer att få det nya A16 Bionic-chipet, enligt den ofta träffsäkra analytikern Ming-Chi Kuo. Vanliga Iphone 14 och Iphone 14 Max skulle i så fall använda samma A15-chip som sitter i Iphone 13-serien.

Ming-Chi Kuo bedömmer också att samtliga Iphone-modeller kommer att släppas med 6 GB arbetsminne. Men även här skiljer sig Pro-modellerna genom att använda LPDDR5-minne, medan de enklare telefonerna kommer att använda den äldre versionen LPDDR4x.

Uppgifterna om att bara toppmodellerna kommer att få den nya A16-kretsen bekräftas av anonyma källor med insyn i produktionen som Mac9to5 varit i kontakt med.

2022-01-04: "Apple dödar notch-designen med Iphone 14"

Vi har hört det förut – och nu har det dykt upp nya rykten om att nästa Iphone kan få en framsida utan "notch". Vi talar alltså om den utskurna sensorpanelen som synts på framsidan av Apples telefoner sedan Iphone X från 2017.

Den här gången är det Bloomberg-journalisten Mark Gurman som siar om framtiden. Enligt Mark Gurmans källor planerar Apple att ge nästa Iphone en efterlängtad ny look. Det kan betyda att den rektantangulära sensorflärpen, som syns på nuvarande Appletelefoner, byts ut mot en slags droppliknande motsvarighet som rymmer frontkameran och andra sensorer hos Iphone 14, skriver Macrumors.

Lyxigare Iphone 14 Pro-modellerna sägs å andra sida få en design där ett kamerahål har skurits ut i skärmen.

I det senare fallet skulle det innebära att face id, Apples biometriteknik för ansiktsupplåsning, byggs in under skärmen. Det rör sig bland annat om en dedikerad kamera som analyserar ansikten genom att projicera tusentals osynliga punkter på ditt anlete.

I höst får vi se om Mark Gurman har rätt i sina förutsägelser.

2021-12-21: "Apple arbetar med periskop-kamera"

Ming-Chi Kuo. Låter namnet bekant? Inte konstigt – han är nämligen en av världens respekterade Apple-analytiker, känd för sin pricksäkerhet när det gäller att förutse kommande produkter.

Nu spår Ming-Chi Kuo att nästa Iphone kan få en huvudkamera på 48 megapixel. Det skulle innebära ett rejält steg uppåt från dagens 12 megapixel.

Anledningen till uppdateringen skulle kunna vara att 48 MP-kameran kombinerad med en större bildsensor öppnar för videoinspelning i 8K-upplösning, skriver Apple Insider.

Iphone 15 får periskop-zoom?

Men det tar inte slut där. Enligt Ming-Chi Kuo är Apple i färd med att utveckla en kamera med periskop-zoom, avsedd att användas i en Iphone som lanseras 2023.

Ärkerivalerna Huawei och Samsung har redan använt en liknande teknik i flera år. Syftet med så kallade periskop-objekt i mobiler är få till en förbättrad zoom genom att böja inkommande ljus.

I korthet innebär lösningen att kamerans bildsensor är placerad vertikalt. En prisma vinklar sedan ljusstrålarna i 90 grader, och reflekterar ljuset på objektivet och bildsensorn. På så sätt kan brännvidden ökas utan att kamerahuset på mobilens baksidan behöver göras tjockare för att rymma längre objektiv.

2021-12-09: "Iphone 14 Pro skippar sensorhakan"

"Notch", sensorpanel, sensorflärp – kärt barn har många namn. Under de senaste åren har en utskuren list högst upp på skärmen blivit standard på de flesta mobiler.

Nu ryktas det att Iphone 14 Pro-serien kan få en helt ny skärmdesign. Enligt sajten The Elec planerar Iphonetillverkaren att döda "notchen" på sina dyrare modeller – och istället använda sig av en design där ett kamerahål har skurits ut i skärmen.

I sedvanlig ordning ska förhandsuppgifter av det här slaget intas med en nypa salt, men det som gör ryktet intressant är att vi har sett en liknande utsaga tidigare från den välkända Apple-analytikern Ming-Chi Kuo, skriver 9to5mac.

Det bör också nämnas att det redan finns en uppsjö av Androidmobiler med en liknande skärmdesign med kamerahål.

Tillbaka till Iphone 14. Det spekuleras i att Apples nästa telefon ska komma i två storlekar: 6,1 tum och 6,7 tum. Precis som Iphone 13 och Iphone 13 Pro Max, med andra ord.

Mer intressant är ryktet om att Iphone 14-serien ska delas upp i två produktlinjer med olika formfaktor. Det skulle kunna röra sig om Iphone 14 och Iphone 14 Max å ena sidan, samt  Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max å andra.

2021-11-22: "Iphone 14 Pro kan få USB-C"

Apple har stretat emot länge, men 2022 kanske blir året då Iphonetillverkaren byter ut den famösa lightningkontakten mot en USB-C-port.

Enligt sajten Idropnews är det dock enbart toppmodellerna i Iphone 14 Pro-serien som är aktuella för USB-C.

Konceptbild på Iphone 14. Foto: Idropnews
Konceptbild på Iphone 14. Foto: Idropnews

En tänkbar anledning till det presumtiva bytet kan vara lightningportens begränsade överföringshastighet. Det ställer till problem för den som exempelvis vill skicka över tunga 4k-video i Prores-formatet från telefonen till en dator för redigering.

Fixar 4k-överföring på minuter

Idropnews testade att överföra en 720 GB stor prores-fil i 4k-format via lightningkabel, vilket tog 3 timmar och 45 minuter. Det kan jämföras med en överföringstid på 2 minuter och 38 sekunder när samma fil skickades från en Ipad Pro med USB-C-port och stöd för USB 4.

Ryktet om USB-C på Iphone 14 Pro-serien ska tas med en nypa salt. Läckaren LeaksApplePro, som är Idropsnews källa, har en blandad meritlista när det gäller att ha rätt eller fel om kommande Applenyheter.

En sak som dock är säker är att Apples ovilja att dumpa lightning-kabeln diskuteras på EU-nivå. I september lade EU-kommissionen fram ett lagförslag som innebär att USB-C kan bli den standardiserade lösningen för laddkablar till exempelvis mobiler.

2021-10-04: Fördubblad lagring hos Iphone 14?

2021 blev året då Apple dubblerade lagringskapaciteten på sin vräkigaste flaggskeppsmobil, Iphone 13 Pro Max. 512 gigabyte växte till 1 terabyte.

Till nästa år ser Apple ut att fortsätta på den utstakade banan - i alla fall om man ett rykte som sajten GSM Arena skriver om. Källan, som har sitt ursprung i Kina, nämner att nästa års Iphone 14 ska levereras med hela 2 terabyte i QLC-lagring. QLC är ett typ av flashminne som kan lagra fyra bitar per cell.

Ryktet nämner inte vilken modell som kan vara aktuell för 2 TB-lagring, men det rör sig sannolikt om nästa års Pro Max-telefon.

En möjlig förklaring till varför Apple skulle fördubbla kapaciteten även nästa år kan vara att tillverkaren planerar att lansera en ny lagringskrävande kamerafunktion. Redan i dag fylls telefonen snabbt om man spelar in längre 4k-videoklipp med 30 bildrutor per sekund i Apples videoformat Prores.

Med tanke på att Iphone 14-lanseringen ligger nästan ett år bort bör den här typen av spekulationer också tas med en nypa salt.

2021-09-21: Analytiker: Så blir 2022 års Iphone-modeller

Analytikern Ming-Chi Kuo brukar anses vara den som är allra bäst på att avslöja Apples hemligheter. I dagarna har han släppt en ny prognos för hur nästa års Iphone-modeller kommer att se ut, rapporterar 9to5Mac.

De stora nyheterna är att han tror att Pro-modellerna slopar ”notchen” och att Apple lanserar en helt ny modell.

Så här tror Ming-Chi Kuo:

  • Ny Iphone SE: Under första halvan av 2022 väntar han sig en ny version av Iphone SE, den här gången med 5g-stöd.
  • Iphone 14: En helt vanlig Iphone med 6,1 tums skärm.
  • Iphone 14 Max: En större variant av den ”vanliga” Iphone som får samma skärmstorlek (6,7 tum) som Iphone Pro Max, men har lite annorlunda design, enklare kamerasystem och inte minst betydligt lägre pris. Under 900 dollar i USA, jämfört med Iphone 13 Pro Max som har ett instegspris på 1 099 dollar.
  • Iphone 14 Pro och Pro Max: Proffsduon får en ny design där sensorpanelen i framskärmen ersätts av ett kamerahål i skärmen. De får även en ny 48 MP vidvinkelkamera.

Längre fram i tiden då? Jo, Ming-Chi Kuo tror redan nu att han har ett humm om Iphone 15. 2023 års Apple-mobiler kan nämligen få fingertrycksavläsare inbyggd under skärmen. Något som många Android-tillverkare jobbat med i flera år redan.

Till 2024 tror han att Apple till sist är redo att lansera en vikbar mobil. Om denna Iphone Fold blir verklighet återstår att se.

2021-09-09: Ingen ”notch” på Iphone 14

Det är bara några dagar kvar till lanseringen av Iphone 13, men plötsligt har nästa års Iphone 14 blivit den stora snackisen. En rejäl läcka indikerar nämligen att det blir några stora designmässiga förändringar på nästa års Apple-mobiler.

Det är läckaren Jon Prosser som i en video påstår sig sitta inne på uppgifter om hur Iphone 14-serien kommer att se ut, och han har släppt ett antal renderingar som exempel.

Mest slående är att den omdebatterade sensorpanelen på framskärmen, den så kallade ”notchen”, är borta. Istället sitter selfiekameran i en liten utskärning i glaset, en lösning som många Android-tillverkare gått över till. Face ID-sensorerna uppges istället ligga inbäddade under skärmen.

Även baksidan har genomgått en markant förändring. Kameramodulen buktar inte längre ut från mobilens baksida, sensorerna sitter istället inbäddade i den.

Foto: Jon Prosser/Rendersbyian
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian

2021-06-28: Det här vet vi om Iphone 14

Iphone 13 har väntad lansering hösten 2021. Men redan nu är ryktena om nästa års modeller i full gång.

När den välkände Apple-analytikern Ming-Chi Kuo uttalar sig om teknikjättens kommande släpp då lyssnar världen noga. För ofta ska det visa sig att han har haft rätt. Den här gången handlar det om 2022 års väntade Iphone-släpp.

Sedan tidigare har Kuo meddelat att det inte lär bli någon ny Iphone Mini nästa år. Hans nya förutsägelse är att Apple år 2022 bland annat kommer att lansera en 6,7-tums Iphone med den lägsta prislappen hittills, berättar 9to5mac. Den väntas kosta mindre än 900 dollar, eller motsvarande drygt 7 600 svenska kronor, i USA. Även en 6,1-tums low end-variant ska vara på gång.

Fingeravtryckssensor under skärmen

Utöver detta uppger Ming-Chi Kuo att Apple jobbar på två high end-modeller av sin smarta telefoner, i storlekarna 6,1 och 6,7 tum.

Han tror också att nästa års Iphone-modeller kommer att ha sensorer för att läsa av fingeravtryck och låsa upp telefonen direkt under displayen.

De nya, lyxigare, modellerna av Iphone kan även uppgraderas med en 48-megapixel vidvinkelkamera, enligt Kuo.

Några överraskningar på namnfronten väntas Apple inte komma med. Kuo kallar Iphone-modellerna: Iphone 14, Iphone 14 Max, Iphone 14 Pro och Iphone Pro Max.

I dag har Apple en enda 6,7-tumstelefon i sitt sortiment: Iphone 12 Pro Max.