Innovation

Deras uppfinning kan utvinna vatten ur ökenluft

Foto: MiT
Foto: MiT

MIT-forskarna har utvecklat en ny teknik för att dra vatten direkt ur luften. Deras anläggning drivs av solen – och klarar av jobbet i ökenklimat.

Publicerad

Även på jordens torraste platser finns det alltid en viss fukt i luften. Det existerar olika tekniker för att omvandla luftfuktighet till vatten, men nu har forskare vid MIT konstruerat den första anläggningen som kan klara av uppgiften i ett ökenklimat.

– Det här skapar en helt ny approach för att lösa problemet med brist på vatten i torra klimat. Om man lyckas öka produktionskapaciteten så kan den här tekniken få ett stort genomslag i områden med vattenbrist, som södra Kalifornien, säger Evelyn Wang, professor vid MIT:s Mechanical Engineering Department på universitetets hemsida.

Forskarnas arbete har publicerats i Nature Communications. Deras innovation utgår från det relativt nya materialet MOF. Metallorganiska ramverk består av en metall och organiska molekyler som tillsammans bildar ett mikroporöst kristallint material. MOF har visat sig vara extremt effektivt när det kommer till att samla in vatten.

MIT-teamet riggade en testanläggning på taket till Arizona State University i Tempe. Den drevs uteslutande av solljus och gav några få milliliter vätska. Men experimentet visade att en uppskalad version skulle kunna samla in upp till 250 milliliter vatten om dagen per kilo MOF. Och med ”ett optimalt materialval” tror forskarna att man kan öka den mängden med flera hundra procent.

– Vi hoppas kunna få fram ett system som kan producera litervis med vatten – vi vill se vatten rinna ut, säger Evelyn Wang.

MIT:s rigg klarade av att generera vätska vid så låg luftfuktighet som tio procent. Det ska jämföras med existerande metoder som kräver en mycket högre luftfuktighet – 100 procent för att skapa vätska från dimma, och 50 procent för de kylsystem som samlar in vatten från dagg. De senare kräver dessutom mycket energi för kylningen. Och en av de stora fördelarna med MIT:s lösning är just enkelheten.

– Det här systemet arbetar inte bara vid en lägre luftfuktighet än vad dagginsamling klarar av. De systemen kräver pumpar och kompressorer som kan slitas ut – medan vårt inte har några rörliga delar. Det kan användas på ett relativt passivt sätt, på platser med låg luftfuktighet men stora mängder solljus, säger medförfattaren Sameer Rao.

Teamet utförde tester av vattenkvalitén och de hittade inga föroreningar.