Populärteknik
Deras satelliter ska bygga satelliter i omloppsbana

Nasa har gett Made in Space uppdraget att utveckla satelliten som tillverkar egna stödkonstruktioner med 3d-skrivare i låg omloppsbana. Tekniken har stor potential för byggen i rymden.
I Kalifornien utvecklar Made in Space verktygen som ska skapa nästa generation av satelliter, och möjliggöra framtidens rymderövringar. Planen är att inom tre år skjuta upp satelliten som tillverkar sig själv med 3d-skrivare.
Att man kan skicka upp råvaran för utskrifter i stället för färdiga produkter sparar utrymme och innebär även att satelliter inte behöver ges en onödigt robust konstruktion bara för att klara av uppskjutningen.
2014 och 2016 skickade bolaget upp 3d-skrivare till ISS. Made in Space har även haft ett samarbete med Allevi – och förra året fick rymdstationen deras gemensamt utvecklade enhet Zero G bio extruder som kan skriva ut biomaterial i mikrogravitation.
– För fem år sedan var tillverkning i rymden en dröm – nu finns det månader där vi tillverkar så mycket i omloppsbana att det nästan känns som vardagsmat, säger Andrew Rush, vd för Made in Space till Tech Crunch.
Nasa har gett bolaget 720 miljoner kronor för utvecklingen av Archinaut One. Hela satelliten kommer inte skrivas ut i polymer, utan det är de tio meter långa balkarna som håller solpanelerna som ska printas när Archinaut One har nått låg omloppsbana.
Arbetet inleddes 2016 och Made in Space har redan testat att skriva ut balkarna i en av Nasas vakuumkammare. Jämfört med de konventionella konstruktioner som fälls ut kommer solpanelernas större yta kunna generera fem gånger mer energi. Archinaut One är tänkt att skjutas upp tidigast 2022 med Rocket Labs Electron-raket från deras bas i Nya Zealand.
Enligt Nasa har tekniken stor potential för allt från tillverkning av antenner och satelliter till storskaliga rymdteleskop. Nu planerar Made in Space för tillverkning av optisk fiber i rymden, och de hävdar att den utskrivna versionen ska överträffa prestandan hos konventionell optisk fiber. De 3d-printar även i metall.
Nästa steg blir utskrifter i materialet regolit, måndamm, som finns i överflöd på månen. Om man blandar 70 procent av dammet med 30 procent polymer så kan regolitmixen hettas upp till en utskrivbar råvara. Utskrifter i materialet kräver bara drygt tre procent av den energi som går åt vid lasersintring.