Innovation

Deras metod öppnar för skräddarsytt odlat kött

Tekniken gör det möjligt att skräddarsy fetthalt samt hur fettet ligger insprängt i muskelvävnad. På så sätt kan det imitera olika typer av styckdelar. Foto: Maggie Osterberg
Tekniken gör det möjligt att skräddarsy fetthalt samt hur fettet ligger insprängt i muskelvävnad. På så sätt kan det imitera olika typer av styckdelar. Foto: Maggie Osterberg

Ett kanadensiskt universitet har anpassat teknik avsedd för mänskliga transplantationer. Resultatet är ett slaktfritt kött med autentisk smak och konsistens.

Publicerad

Mosa Meat i Nederländerna var först med att presentera en hamburgare av kött som odlats fram i bioreaktorer. Man ska kanske inte kalla det för konkurrens, men nu har MCMaster University i Ontario odlat sitt eget kött. De kanadensiska forskarna ser det som mer sannolikt att deras resultat kan omvandlas till en framgångsrik konsumentprodukt än alla andra slaktfria alternativ

Med en ny metod har forskarna odlat fram papperstunna ark av levande muskel- och fettceller. De kan växa samman till större köttflak av valfri tjocklek. Det hela bygger på en anpassning av den teknik som används för att odla vävnad avsedd för mänskliga transplantationer. I det här sammanhanget sägs det ge en matvara vars konsistens såväl som smak ligger väldigt nära slaktat kött.

Tekniken gör det också möjligt att skräddarsy fetthalt samt hur fettet ligger insprängt i muskelvävnaden. På så sätt kan man imitera olika typer av styckdelar. Enligt forskarna skulle man kunna få samma valmöjlighet kring fetthalt som när man köper mjölk. 

I dag utgår universitetet från kaninceller, men vid de första odlingarna använde man celler från möss. Forskarna säger att de aldrig smakade på det köttet, men att kaninvarianten smakar precis som kött. De ser inga skäl till varför man inte skulle kunna odla nötkött, fläsk eller kyckling med samma metod.  

Deras arbete är publicerat i tidskriften Cells Tissues Organs