Digitalisering

Dela din wifi via Facebook

Glöm papperslappar med wifi-lösenord, menar svenska Instabridge. Nu kan du dela wifi-uppkoppling via Facebook.
Glöm papperslappar med wifi-lösenord, menar svenska Instabridge. Nu kan du dela wifi-uppkoppling via Facebook.
Man loggar in med sitt Facebook-konto kan sedan med en knapptryckning ge vänner tillgång till det wifi-nät man är uppkopplad på.
Man loggar in med sitt Facebook-konto kan sedan med en knapptryckning ge vänner tillgång till det wifi-nät man är uppkopplad på.

Nu kommer ett nytt försök att låta människor dela med sig av sin wifi-uppkoppling – svenska Instabridge. Nytt är att det sker med vänner via Facebook.

Publicerad

Instabridge lanseras nu som en app, inledningsvis för Androidmobiler. Man loggar in med sitt Facebook-konto och principen är sedan att man med en knapptryckning kan ge vänner tillgång till det wifi-nät man för tillfället är uppkopplad på – en gång för alla.

Vännerna behöver aldrig se lösenordet till wifi-uppkopplingen, och det fungerar lika bra på det egna nätet där hemma som på publika wifi-nät.

Funktionen bygger på att appen skickar över lösenord och namn på wifi-uppkopplingen till appen i vännens mobil som lagrar informationen och sedan kan koppla upp sig. Den som delat ut uppkopplingen kan när som helst med en knapptryckning återkalla den.

Grundarna till Instabridge har studerat på KTH, Handelshögkolan och Stockholms universitet, och har också en bakgrund inom telekombranschen, både i Sverige och utomlands. Deras grundtanke är att göra wifi enklare från alla typer av apparater – en fördel både för användare som oftast får billigare och snabbare uppkoppling än över 3g, och för mobiloperatörerna vars mobilnät avlastas.

– Idén till Instabridge kom när jag jobbade på Ericsson och vi lanserade mobil tv. Alla trodde att mobil tv var något som folk skulle använda när de var mobila, men det visade sig att nästan all mobildata konsumerades i hemmet. Så vi började fundera på varför folk inte använde mer wifi i hemmet och efter att ha frågat folk visade det sig att wifi har ett massivt problem med användarvänlighet, säger Niklas Agevik, vd för Instabridge.

Idén med att dela wifi påminner om spanska Fon som startades 2005 och snabbt fick riskkapital från Google, Skype och några kända riskkapitalbolag. Genom att ansluta en särskilt wifi-router till sitt bredband blir man en del i Fons världsomspännande trådlösa wifi-nätverk och får då rätt att koppla upp sig – oftast gratis – via alla andra Fon-routrar i världen.

Fon har i dag sju miljoner accesspunkter i sitt wifi-nät men är ändå fortfarande relativt okänt för allmänheten.

Här är en demovideo för Instabridge:

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/54228044?badge=0" width="468" height="281" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/54228044">Instabridge - Wi-Fi made easy</a> from <a href="http://vimeo.com/instabridge">Instabridge</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>