Premium

De vill tillverka matfett av industrins koldioxidutsläpp

Svenska forskare har patenterat en process som gör det möjligt att tillverka matfett helt på kemisk väg. Om fettet tillverkas av utsläppen från ett medelstort massabruk kan det räcka till sex miljoner människor i ett år – men det kräver också mycket el.

Publicerad

Idén är att tillverka livsmedel helt utan biologiska processer, gärna i anslutning till kemiska industrier eller raffinaderier. Tillgång till koldioxid och el är centralt i receptet.

Tanken är att med kemins hjälp komplettera det traditionella jordbruket, som bland annat förutsätter mycket landanvändning.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här