Premium

De vill få oss att äta mer alger och bassängodlad fisk

En stor andel av den fisk som fiskas upp i Sverige blir inte mat till människor, utan går till exempel till minkfoder eller biogas. Ett nytt centrum ska höja sjömatens status i Sverige – och nyttja den betydligt mer hållbart än i dag.

Publicerad

Varje år fiskas 240 000 ton fisk upp i Sverige. Inte ens hälften, 40 procent, går till matkonsumtion. Samtidigt importerar vi tre fjärdedelar av all vår sjö- och havsmat, uppger KTH.

Blue Food är ett nytt svenskt centrum som ska göra sjömatsproduktionen mer hållbar. Centrumet har nyligen fått 48 miljoner kronor från forskningsrådet Formas, och arbetet koordineras av Fredrik Gröndahl, universitetslektor i vatten- och miljöteknik på KTH.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här