Populärteknik

De tacklar myggplågan med ai och datorseende

Kameran upptäcker myggorna. Bzigos laserpekare följer dem i luften och ritar en fyrkant när de sitter stilla. Men du får slå ihjäl insekterna själv.

Publicerad

Det finns redan apparater som löser myggproblemet med hjälp av dofter som lockar insekterna in i döden, eller kemikalier och högfrekventa ljud som får dem att hålla sig borta. Men nu lanseras en perfekt lösning för den där ensamma myggan i sovrummet som surrar runt öronen när man har släckt lampan.

Det israeliska uppstartsföretaget Bzigo tar helt klart priset för den mest avancerade tekniken i genren. Deras produkt, med samma namn som företaget, är avsedd för inomhusbruk. Bzigo består av en laserpekare samt en nir-kamera (nära infrarött) i våglängdsområdet 850 nm med vidvinkelobjektiv och ett par ir-lampor.

Ska kunna spåra myggor även i mörker

Tekniken sägs klara av att identifiera och spåra insekterna på upp till åtta meters håll – även när rummet är mörkt. Tanken är dock att du själv ska slå ihjäl dem. Systemet följer de flygande myggorna med en laserpunkt och när en av dem har satt sig så ritas en box runt insekten. Sedan är det bara att gå till attack med en hoprullad tidning.

Systemet använder algoritmer för datorseende. Den artificiella intelligensen utgår snarare från myggans rörelsemönster än att identifiera insekten bildmässigt. 90 procent av landningarna registreras, men träffsäkerheten i luften är högre. Oftast tar det bara några flygcykler innan myggan upptäcks.

Specialbyggd minidrönare för myggjakt

En första generation av maskinen ska finnas i handeln inom 12-14 månader och förväntas då kosta drygt 1 600 kr. Enligt IEEE Spectrum finns det planer på en 2.0-version som är tänkt att även ta hand om själva dödandet. Det sägs då vara en specialbyggd minidrönare som kommer att avliva myggorna.