Populärteknik

De ska köra rally med radiostyrda bilar på månen

Högtflygande ambitioner. Blir 2011 året då vi får se radiostyrda bilar på månen? Foto: Moon Mark
Högtflygande ambitioner. Blir 2011 året då vi får se radiostyrda bilar på månen? Foto: Moon Mark

Glöm Formel 1 och Dakar, nästa år kommer den häftigaste bilsporten inte vara någon av dessa. Mest extremt blir i stället ett race med radiostyrda bilar – på månen.

Publicerad

Efter ett coronadrabbat 2020 drömmer vi om en ljusare framtid. Och något som man kan ser fram nästa år emot är ett galaktiskt race. Eller i varje fall en batalj mellan radiostyrda bilar i rymden.

Sex lag deltar i tävlingen

Tävlingen går under namnet Moon Marks Mission 1, och deltagarna blir sex lag med gymnasieungdomar från USA. Initialt handlar det om att lagen ska tävla i en serie utmaningar som var och en är unikt i sitt slag. Dessa kommer utföras på jorden, och består utöver tävlingar i drönarflygning och med autonoma fordon också olika former av e-sportande. Till detta kommer även grenen entreprenörskap i rymd-kommersialisering.

De två lag som lyckas bäst går sedan till final, och det är först då som det blir tal om mån-racing. Enligt arrangören Moon Mark kommer två bilar att lastas på månlandaren Nova-C, den första farkosten från en privat aktör som planeras landa på himlakroppen. Denna skjuts i sin tur upp av SpaceX, vilket är schemalagt till oktober 2021.

Utmaningen: Få bilarna till månen

Racet kommer sedan att dra igång över månen och det hela ska livesändas. Enligt Todd Wallach, teknikchef på Moon Mark, förväntar man sig att den stora tekniska utmaningen blir att få bilarna till månen – inte själva racingen.

– Vi förväntar oss inte att någon större kommunikationsfördröjning som påverkar racet eller körbarheten av fordonen. Vi kommer att ha nära realtid i bildvisning, telemetri och kontroll via wifi med månlandaren. Denna skickar och vidarebefordrar detta till och från jorden, säger han i en intervju med New Atlas.

Radiosignaler sänds 384 400 km

Hela projektet låter minst sagt högtflygande. Ett påpekande som bör göras är att fördröjning ändå kommer att vara en faktor. Även om Todd Wallach säger att det inte kommer att vara ett problem – så ska signalerna sändas 384 400 km, enkel väg. Det innebär att, såvida man inte kommit på någon ny teknik för signalöverföring, de tävlande lagen måste hantera några sekunders fördröjning.

De båda bilarna ska baseras på samma grundarkitektur (MAPP Mobile Autonomous Prospecting Platform) som Lunar Outpost har utvecklat. Till skillnad från denna ska bilarna i tävlingen gå bra mycket snabbare (MAPP har en topphastighet på 10 centimeter/s), samt se lite tuffare ut.