Populärteknik

De ska bygga en satellit av trä

Kyoto University och Sumitomo Forestry jobbar på en lösning för att minska utsläppen från satelliter i atmosfären. Foto: Sumitomo Forestry
Kyoto University och Sumitomo Forestry jobbar på en lösning för att minska utsläppen från satelliter i atmosfären. Foto: Sumitomo Forestry

När satelliter brinner upp i atmosfären så bildas föroreningar som kan sväva runt under många år. Forskare har hittat en lösning: en satellit gjord av trä.

Publicerad

Inaktiva satelliter utgör en del av det skrotmoln som omger jorden. Av cirka 6 000 exemplar i omloppsbana anser the World Economic Forum att hälften är inaktiva.

I dag försöker man ha ett protokoll för att få skrotet ur vägen. Efter att satelliterna har tjänat ut sin roll kan de antingen skickas ut i en omloppsbana utanför de mest avlägset positionerade enheterna – eller saktas in för att brinna upp i atmosfären.

En rad nya rymdbolag har pressat priserna för uppskjutningar, och intresset för att få ut teknik i rymden är enormt. Ett exempel är Starlink. Satellitkonstellationen i låg omloppsbana är tänkt att leverera internetuppkoppling till hela planeten, och planen är att nätverket ska backas upp av 12 000 satelliter.

Spacex projekt är bara ett av många som planeras, och när de pensionerade satelliterna en dag brinner upp så bidrar de till föroreningar i atmosfären. Nu ska Kyoto University tillsammans med Sumitomo Forestry börja arbeta på en lösning för att minska utsläppen vid inträdet i atmosfären – en satellit gjord av trä. Det rapporterar BBC.

– Vi är verkligen bekymrade över det faktum att alla satelliter som gör återinträde i atmosfären brinner upp och skapar mycket små aluminiumpartiklar som kommer att sväva runt i den övre atmosfären under många år. Så småningom kommer det här att påverka jordens miljö, säger den tidigare astronauten Takao Doi, som nu är professor vid Kyoto University.

Det japanska företaget Sumitomo Forestry har redan börjat forska kring hur trä beter sig i rymden, och i samarbete med universitetet ska man inledningsvis experimentera med olika typer av trä i de mest extrema miljöer som man kan uppbringa på jorden. Sedan ska tekniken för satelliten utvecklas, följt av en prototyp.