Miljö

De lever med den värsta luften i världen

På det centrala torget Ala-Too vajar den kirgiziska flaggan i den tjocka smogen. Foto: Mia Holmberg Karlsson
”Regeringen har bara kommit med orealistiska förslag, som att öka antalet elbilar. Den kirgiziska ekonomin är inte redo för elbilar, vi behöver akuta åtgärder”, säger en student som inte vill uppge sitt namn. Foto: Mia Holmberg Karlsson
Transportnätet i staden består till stor del av gamla minibussar och trådbussar. Foto: Mia Holmberg Karlsson
Maria Kolesnikova vid miljöorganisationen MoveGreen är en av de som deltog i en protest mot den dåliga luften i november förra året. Hon har tröttnat på vad hon anser är regeringens handlingsförlamning. Foto: Mia Holmberg Karlsson

I slutet av november toppade staden Air Quality Index, den föga prestigefyllda listan över världens mest förorenade stadsluft. Flera gånger har Bisjkek i Kirgizistan legat i högsta kategorin – ”farlig, samtliga invånare bör undvika all utomhusvistelse”.

Publicerad

Torget i Bisjkek ligger inbäddat i en tjock, grå smog. Den kirgiziska flaggan som ständigt vajar över statyn av landshjälten Manas syns knappt genom dimman.

Luften är kvav och sticker i halsen – trots att staden är belägen på hög höjd i den mäktiga, glesbefolkade bergskedjan Tianshan. Fram till för några år sedan var Bisjkek känt som ett grönt hörn av Centralasien med parker, trädkantade gator och frisk bergsluft.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här