Populärteknik

De laddar drönarens batteri på fem minuter

Israeliska Storedot har bland annat tagit fram en helt ny legering för sina batterier. Bolagets snabbladdare kan ge en drönare full kräm upp till 18 gånger snabbare än med konventionell teknik.

Publicerad

Att ladda en kommersiell drönare tar i dag mellan 1- till 1,5 timmar, vilket ger en flygtid på cirka en 30 minuter. Många ökar på tiden i luften genom att ha ett extrabatteri till handa – den lösningen är dock ohållbar när många ser autonoma drönare som den givna utvecklingen för professionella användare.

Ger drönare ultra-snabbladdning

En drönare som laddar på eget initiativ kräver korta laddtider, och nu har israeliska Storedot tagit fram ett drönarbatteri som kan hantera ultrasnabb-laddning. Bolagets laddtid ligger på imponerande fem minuter. Det rapporterar Engineering & Technology. Bolagets Flashbattery-teknik åstadkommer förbättringen utan att mycket energidensitet och därmed flygtid går förlorad.

Många tillverkare använder grafit i sina batterier, men ämnet har en hög resistans och vid ultrasnabbladdning finns risk för en kortslutning som orsakar brand eller en explosion. Storedot tog därför fram en helt ny nanolegering vars egenskaper påminner om kisel, med en hög diffusion och ett lågt motstånd när litiumjonerna introduceras.

Bolaget har också skapat skyddande skikt där nanokisel har belagts med en organisk polymer som ska förhindra sprickbildningar eller att orenheter bildas när batteriet expanderar/drar sig samman under laddning och urladdning.

Ger mer effektiv flygtid

Under en demonstration visade teamet upp Gen1, där laddporten öppnas för den landade drönaren som sedan kopplas upp automatiskt. Systemet kör mellan 100-150 laddcykler beroende på drönaren. Laddlösningen har en gravimetrisk energidensitet på 170 Wh/kg, och en volymetrisk energidensitet på 430 Wh/l. Det bidrar till att lösningen kan ladda en drönare på fem minuter – vilket är upp till 18 gånger snabbare än för konventionella drönarbatterier.

-Nu kommer drönare att kunna lägga mycket mer av sin värdefulla flygtid på faktiska uppdrag, vilket ger dem mycket längre räckvidd eftersom de inte behöver återvända till basen för att byta batterier. Samtidigt kommer ultrasnabbladdning att göra det möjligt för operatörerna att förlänga sin verksamhet in i andra regioner som de tidigare inte kunde nå, säger Storedots vd dr. Doron Mysersdorf.