Populärteknik

Datumet är satt för första bemannade uppskjutningen

Foto: Nasa

I maj lyfter Spacex Crew Dragon med astronauterna Robert Behnken och Douglas Hurley ombord. Det blir den första bemannade uppskjutningen från amerikanska mark sedan 2011.

Publicerad

Spacex har redan läskat förmögna turister med möjligheten att få ligga i omloppsbana ombord på Crew Dragon. Men innan dess ska rymdfarkosten klara av sin första bemannade flygning i uppdraget Demo 2. Och nu meddelar Nasa att datumet för uppskjutningen vid Kennedy Space Center är satt till den 27 maj.

Med ombord finns då Robert Behnken och Douglas Hurley, två erfarna Nasa-astronauter. Det blir den första bemannade uppskjutningen från amerikanska mark sedan USA avvecklade sina rymdfärjor 2011.

Alla minns Challenger-olyckan 1986 – men om något skulle gå fel i Florida den här gången, exempelvis med Falcon 9-raketen, så finns det ändå en möjlighet till överlevnad. I januari genomförde Spacex en lyckad uppskjutning med en Falcon-raket, där Crew Dragon separerades strax efter start för att sedan landa i Atlanten några minuter senare.

Ett dygn efter uppskjutningen kommer Crew Dragon att docka med Internationella rymdstationen. Enligt Nasa ska både dockning och frånkoppling ske autonomt, om än under överseende av Robert Behnken samt personal ombord på ISS. Landningen sker i havet utanför Florida. Det är dock ännu oklart hur långvarigt besöket på ISS kommer att bli, men efter Demo 2 ska Crew Dragon certifieras för att kunna utföra rutinuppdrag som att transportera astronauter till och från ISS.