Populärteknik

Datum spikat för när Adobe Flash går i graven

Foto: Adobe
Foto: Adobe

Det ständiga säkerhetshotet Flash har sedan länge passerat sitt bäst före-datum. Nu meddelar utvecklaren Adobe att de bestämt när de ska sluta uppdatera och distribuera mjukvaran.

Publicerad

Redan för tre år sedan meddelade Adobe att de planerar att pensionera Flash. Nu är slutdatumet officiellt satt. Den 31 december 2020 är sista dagen de kommer att distribuera programmet.

Flash användes länge för att bygga alltifrån videotjänster som Youtube till spel och animationer på interaktiva webbplatser. Vid det här laget har Flash dock fasats ut för andra, mer moderna tekniker som exempelvis HTML5.

På senare år har insticksprogrammet istället blivit ökänt för sina många säkerhetshål. Sedan länge finns rekommendationer om att i största möjliga mån låta bli programmet.

Flash kommer förstås inte att försvinna från jordens yta vid årsskiftet, men från den 1 januari 2021 kommer Adobe inte längre att distribuera eller uppdatera mjukvaran. Adobe uppger att de innan dess kommer att börja skicka uppmaningar om att avinstallera Flash till alla användare som har programmet installerat.

De stora webbläsarna har redan begränsat användningen av Flash, och du måste i regel manuellt godkänna att programmet används för att visa webbinnehåll. Under året kommer de att ytterligare skärpa sin hållning genom att helt blockera Flash.