Innovation

Datorspel kan lindra fantomsmärtor

Max Ortiz Catalan visar miljön för förstärkt verklighet i sitt nya laboratorium för biomekatronik och neurorehabilitering på Chalmers. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Max Ortiz Catalan visar miljön för förstärkt verklighet i sitt nya laboratorium för biomekatronik och neurorehabilitering på Chalmers. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Amputerade personer som spelar datorspel med en virtuell arm upplever lindring från fantomsmärtor som ofta drabbar människor som har förlorat en kroppsdel, visar en ny studie från Chalmers.

Publicerad

Fjorton amputerade personer deltog i försöken och rapporterade en dramatisk smärtlindring efter tolv sessioner, där de kunde använda en virtuell arm i VR, virtuell verklighet.

Minskningen i varaktighet, frekvens och intensitet av smärtan var nästan 50-procentig i studien som har publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet.

– Resultaten från studien visar att det kan vara användbart att "träna" fantomkroppsdelen, säger studiens huvudförfattare Max Ortiz Catalan på Chalmers tekniska högskola.

Personer som har förlorat en arm eller ett ben rapporterar ofta smärta där kroppsdelen brukade finnas, ibland i flera år efter amputationen och ofta tillräckligt mycket för att påverka deras livskvalitet och mentala hälsa.

Fantomsmärtor uppstår när nervändar vid amputationsstället fortsätter att sända smärtsignaler till hjärnan, som tror att kroppsdelen fortfarande finns där.

I VR-terapin får patienten ”röra” den förlorade armen för att utföra vissa virtuella uppgifter, bland annat styra en bil.

Patienterna ser sig själva på skärmen med en virtuell arm där deras riktiga brukade vara, och se den röra sig när de kontrollerar den.

Metoden får patienter att åter aktivera områden i hjärnan som brukade röra armen innan den blev amputerad, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.