Digitalisering

Dator för en femtiolapp från Raspberry Pi

Nya Raspberry Pi Zero börjar säljas den här veckan för fem dollar. Foto: Matt Richardson
Nya Raspberry Pi Zero börjar säljas den här veckan för fem dollar. Foto: Matt Richardson

Den populära enkortsdatorn Raspberry Pi har släppts i en ny version den här veckan. Priset för den nya datorn har sänkts till en femtiolapp.

Publicerad

Senaste medlemmen i Raspberry Pi-familjen har döpts till Zero och börjar säljas den här veckan. Priset är satt till fem dollar vilket motsvarar strax under 50 kronor.

– Priset ska aldrig vara ett hinder för någon som är intresserad av att lära sig att programmera, säger Eben Upton, grundare av den stiftelse som står bakom Raspberry Pi i en video där han presenterar den nya datorn på sin blogg.

Syftet med den billiga och robusta datorn är att fler skolbarn ska ha möjlighet att lära sig att programmera. Men Raspberry Pi har nått långt utanför skolan. Hittills har stiftelsen sålt mer än fem miljoner exemplar inklusive företag som använder enkortsdatorn i sina produkter.

Att pressa priset så mycket det går har hela tiden varit ett mål. Eben Upton säger att det dock blir svårt att pressa det ytterligare och jämför med priset på en kaffe latte.

– Vi har gått från kostanden för fyra latte till en men jag tror det blir svårt att komma under priset för en latte.

I samband med lanseringen får köparna av tidningen "Mag Pi" ett ex av Zero på köpet.

– Det är första gången som en datortidning har en dator som omslagsgåva, säger Eben Upton.

Den nya Raspberry Pi Zero är 40 procent snabbare än den första modellen som kom 2012. Den har ett ramminne på 512 MB samt en port för mini HDMI och två för micro USB.

Läs en tidigare intervju med Eben Upton i Ny Teknik här.

Nedan kan du se en film om den nya Raspberry Pi Zero:

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/146893658" width="468" height="263" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>