Populärteknik

Dataregister med en miljard personer

En tolvsiffrig kod är kopplad till data som innehåller fingeravtryck, fotografi och skannade bilder av ögonen från den person som vill identifiera sig. Foto: UIDAI & Kannanshanmugam, shanmugamstudio, Kollam
En tolvsiffrig kod är kopplad till data som innehåller fingeravtryck, fotografi och skannade bilder av ögonen från den person som vill identifiera sig. Foto: UIDAI & Kannanshanmugam, shanmugamstudio, Kollam

Nu byggs världens största databas för biometriska uppgifter som kan registrera alla indier.

Publicerad

I Indien byggs nu en databas som ska ge alla indier en id-handling. Ett dokument som flera hundra miljoner av landets invånare idag saknar. Det skapar stora problem för den som exempelvis vill ha ett banklån, skaffa mobiltelefon, körkort eller pass. Att många indier inte kan identifiera sig leder även till fusk i politiska val och en korrumperad distribution av exempelvis välfärdsinsatser.

Den nya id-beviset är en tolvsiffrig slumpvis utvald sifferkod som hittills distribuerats till omkring 400 miljoner av indiens 1,2 miljarder invånare, skriver Public Finance International.

För att få sin kod måste personerna låta sig fotograferas, lämna fingeravtryck och få sina ögon skannade. Dessa data sparas sedan i en databas som är åtkomlig via internet. Den som ska kontrollera identiteten matar in den tolvsiffriga koden i en dator som då via en fingeravtrycksläsare, ögonskanner eller fotografi kan avgöra identiteten.

Enligt Public Finance International finns det planer på att via den nya id-handlingen exempelvis bygga upp ett system för mindre betalningar där en enkel fingeravtrycksläsare används för verifiering. Som terminal för uppkoppling mot databasen kan det räcka med att använda en mobil med internetkoppling.

Bland de tjänster som redan nu testas är enkla sätt att öppna bankkonton och skaffa mobilabbonnemang via den nya id-handlingen som heter Aadhaar och hanteras av The Unique Identification Authority of India, UIDAI.

Att ansluta sig till Aadhaar är frivilligt men på sikt kommer många både allmänna och privata tjänster bara erbjudas till dem som gått med. Myndigheterna lockar nu invånare med att de kan köpa exempelvis spannmål och hushållsgas till ett rabatterat pris om de betalar via ett bankkonto kopplat till det nya id-systemet.

Nästa år är förhoppningen att halva indiens befolkning ska finnas registrerad i databasen som redan nu sägs vara världens största för biometriska data.