Startup
Datamästarna Ekkono hjälper industrin att jobba smartare

Iot-bolaget Ekkono har charmat flera svenska industrijättar med sin ai-plattform för uppkopplade prylar. Nu tar det unga Varbergsbolaget sikte på utlandsexpansion.
Det råder bråda dagar hos det lilla internet of things-bolaget Ekkono från Varberg. När Ny Teknik når vd:n Jon Lindén är han nyligen hemkommen från Bryssel, vilket har varit en av många resor under 2019 där han uppvaktar representanter för automations- och fordonsindustrin från stora delar av världen.
Med sig ut på vägarna och till kundmötena har Jon Lindén med sig resultatet av sju års forskning vid Borås Högskola. I praktiken handlar det om en ai-programvara för edge computing som kan bäddas in på befintliga internet of things-prylar.
Med hjälp av Ekkonos lösning får de uppkopplade prylarna egna artificiella hjärnor som använder maskininlärning för att analysera den stora mängd data som enheterna samlar in.
Analyserna kan sedan användas för prediktivt underhåll, automation, driftoptimering och självinlärning för såväl industri- som konsument-iot.
– Vi är i en perfekt storm där fler och fler inom industrin har förstått de stora fördelarna med att kombinera teknik för edge computing, maskininlärning och automation. Just nu är det galet många som rycker i oss och vill komma igång med pilottester av vår teknik, säger Jon Lindén till Ny Teknik.
Redo att testa lyckan utanför Sverige
Under 2018 och 2019 har Ekkono knutit till sig flera stora bolag i Sverige inom industriell automation och fordonsindustri. På kundlistan i dag finns tolv bolag, alla betalande. Bland dessa märks Siemens, ABB, Alfa Laval, ABB, Huskvarna, Sandvik och Volvo.
– Data har blivit en valuta för industribolagen. Med hjälp av vår lösning kan företagen ta sensordata, som är råprodukten, och skapa nyckelvärden som sedan kan säljas vidare eller utbytas med slutkunderna eller en underleverantör. Dessa nyckelvärden kan exempelvis användas till att analysera hur en individuell maskin eller ett fordon ska köras optimalt för att förlänga livslängden.
Nu är Ekkono redo att testa lyckan utanför Sveriges gränser. Sedan i höstas har bolaget representanter i Tyskland, och förhoppningen är att man snart ska vara igång med ett första pilottest hos en potentiell kund inom landets stora fordonsindustri.
– I Tyskland finns det ett stort antal underleverantörer inom fordonsindustri som skapar kompletta lösningar där vår teknik passar in väldigt väl. Svenska företag har överlag gott renommé i Tyskland, och vi har märkt av ett stort intresse för vår programvara. Under 2020 siktar vi på att gå in i ytterligare en marknad, vilket sannolikt kommer att bli Frankrike. USA är också en lockande marknad, men det kommer att kräva en mer helhjärtad satsning från oss, vilket vi inte har möjlighet att göra i nuläget.
”Måste ta tjuren vid hornen direkt”
Ekkono har luft under vingar just nu, vilket bland annat märktes under teknikkonferensen Web Summit 2019 i Lissabon, där bolaget blev något av en snackis bland besökarna, som består av representanter från industribolag och startupinvesterare.
Men så har det inte alltid varit. När Ekkono drog i gång verksamheten 2016 var det ingen i industrin som pratade om maskininlärning med edgeteknik, enligt Jon Lindén.
Edge computing handlar om att delar av eller hela databeräkningen utförs nära källan i ”kanten av nätverket”, i stället för centralt på servrar. I Ekkonos fall handlar det om att bearbeta data direkt på små och billiga uppkopplade prylar, som sensorer, med lång batteritid.
– Genom att köra ute i de uppkopplade enheterna kan man exempelvis se vibrationer och mätvärden för motorer med tusentals samplingar per sekund. Du får tillgång till den verkliga datan, i stället för trubbig data. Sedan vill man också skicka upp mer relevant och förberedd data till molnet, där man gör annan bearbetning som lämpar sig bättre att göra där, säger Jon Lindén.
– Två saker: Att knyta till oss fler kunder, samt att hjälpa befintliga kunder med en storskalig kommersiell utrullning av vår teknik. Det handlar om att sätta pilotinstallationer i skarp drift hos våra kunder. Som uppstartsbolag är det lätt att bli smickrad över att få till samarbeten med stora företag, men för oss är det högsta prioritet att bygga en kommersiell verksamhet och bevisa att det finns ett affärsvärde i vår produkt. Man måste ta tjuren vid hornen direkt när det gäller kommersialisering, säger Jon Lindén.