Digitalisering

”Därför valde vi Ericsson för 5g”

Ericssons nya 5g-prototyp. Foto: Ericsson
Ericssons nya 5g-prototyp. Foto: Ericsson
Mats Svärdh, Telia Soneras nätchef.
Mats Svärdh, Telia Soneras nätchef.

Telia Soneras nätchef förklarar varför Ericsson är enda huvudpartner i 5g-samarbetet, och vilka 5g-tjänster som kan erbjudas 2018. ”100 Mbit/s i landsbygden exempelvis”, säger Mats Svärdh.

Publicerad

Telia Sonera blev först i världen med 4g för fem år sedan. Den gången köptes utrustningen till det nya 4g-nätet i Stockholm från Ericsson och till nätet i Oslo från Huawei.

Denna gång samarbetar Telia Sonera med Ericsson för att bli först med att leverera 5g-tjänster i Europa 2018, enligt dagens pressmeddelande.

Men ni kanske har Huawei eller Nokia som leverantörer också?

– Vi har inte gjort ett kommersiellt val av 5g leverantör ännu. Det vi annonserar i dag är att vi inleder ett samarbete med Ericsson i Sverige och i Estland för att bli först med 5g i Europa. Ericsson är vår huvudpartner för 5g i Stockholm och Tallinn, säger Mats Svärdh, chef för fasta och mobila nät inom Telia Sonera

Varför?

– 4g handlade om att bygga ett helt nytt radionät. En del leverantörer har talat om att göra 5g med oss, men då har det handlat om 4,5g. Med 5g är det lite annorlunda, nu utgår vi från specifika användartjänster och vi villa jobba med en leverantör som kan ge oss allt, end-to-end. Och Ericsson är en av de få som kan det.

Kan inte Huawei det?

– Jo, de kan också det.

Och Nokia?

– I viss utsträckning.

Så varför Ericsson?

– För oss är samarbetet med Ericsson lite speciellt, Vi finns nära varandra, och det behövs ett djupare samarbete inom 5g för att tillsammans kunna bli först i Europa.

Ericsson har själva specificerat ett antal krav på 5g. Som datahastigheter på över 10 Gbit/s, fördröjning under 1 ms, tusen gånger högre kapacitet med mera. Kommer era 5g-tjänster 2018 att uppfylla alla de kraven?

– Jag kan inte svara på vilka delar av kraven vi kommer att kunna erbjuda. Vi ska förstås jobba med Ericsson för att på sikt uppfylla alla de kraven. Men vi har inte bestämt ännu i vilken ordning. Vi kommer att kunna leverera en delmängd av 5g-kraven i de första 5g-tjänsterna, men inte alla.

Varför kallar ni det då detta för 5g?

– Vi har en ambition att ligga i framkant, och jag är övertygad om att vi kan leva upp till 5g på sikt, och att vi levererar en del av kraven 2018.

– För oss är det viktigt att lämna detta besked tillsammans med Ericsson nu - att vår gemensamma ambition är att bli först med 5g i Europa 2018. Vi vill vara den bästa digitala partnern för våra kunder, och det här samarbetet visar det. Ambitionen sätter också en press på oss.

Förra gången, med 4g, blev ni först i världen. Är det inte målet denna gång?

– Jag tror att det skulle bli svårt. Vi satsar på att bli först i Europa.

Vilken typ av 5g-tjänster kommer ni erbjuda i Stockholm och Tallinn 2018?

– Vi har inte bestämt det ännu. Men det skulle exempelvis kunna vara realtidsspel med high definition-kvalitet över det mobila nätet. Andra exempel är e-hälsa, att erbjuda behandling och åtgärder per distans. Men också verkligt mobilt bredband över allt, 100 megabit per sekund även på landsbygden. Och trafikstyrning, självkörande bilar....

Självkörande bilar som fjärrstyrs via mobilnätet i Stockholm 2018?

– Nja, det kanske inte blir något stort redan 2018.

Ericsson har redan levererat sin nya 5g-prototyp till japanska NTT Docomo, och har tillverkat ytterligare en handfull av dem. Har ni också fått den?

– Vi har inte fått den. Men vi har ju ändå tillgång till den hos Ericsson i Kista. Vi arbetar ju så nära varandra.