Digitalisering
Därför står Sverige pall när tech-jättarna sänker videokvaliteten
Europas coronakarantän får strömningstjänsterna Youtube och Netflix att begränsa videokvaliteten. Men i Sverige behöver näten ingen avlastning, säger regeringen.
Det vore fel att tala om vinnare bland techbolagen i kölvattnet av coronautbrotten. Men en bransch som har märkt av en dramatisk ökning på sistone är telekomindustrin och operatörerna i synnerhet.
Hos Telenor har uppladdat data och röstsamtal ökat med 30 procent den senaste tiden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
EU vädjar till it-jättarna
Nu befarar EU-kommissionen att den stora ökningen av datatrafik kan leda till att internet går på knäna på sikt. I en tweet uppmanar Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden, folk att själv sänka kvaliteten på videoströmmarna som rullar där hemma.
Tech-jättar som Netflix och Google-ägda Youtube har lyssnat till EU:s vädjan. I går torsdag meddelade Netflix att videokvaliteten på allt innehåll kommer att sänkas till standardupplösning (SD), vilket motsvarar 720 gånger 480 bildpunkter (480p). Begränsningen ska gälla i 30 dagar, och enligt Netflix kan åtgärden minska tjänstens trafik med uppemot 25 procent.
Youtube ska å sin sida inte sänka tjänstens bit rate, eller överföringskapacitet, över hela brädet. Istället kommer alla Youtube-klipp i Europa att startas med SD-upplösning som standard. Fram till i dag har Youtube-klippen gått igång i HD-upplösning (720P/1080p) per automatik.
Ygeman: Sveriges fibernät är robust nog
Men Sverige är inte i behov av åtgärderna som EU sätter in. Här behöver näten ingen avlastning, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Ekot.
-Vi har ett väl utbyggt fibernät i Sverige och vi har en hög andel av befolkningen som har fiber, säger Anders Ygeman (S).
Han får medhåll av Patrik Fältström, teknikchef på it-företaget Netnod som driver flera av internetknutpunkterna (IXP:er) i Sverige. Enligt Fältström finns det ingen anledning av att begränsa upplösningen på svenska videoströmmar.
-Det är något jag tycker är trams och inget vi behöver göra i Sverige eftersom vårt nät är så pass bra, säger han till Ekot.
Men att de svenska operatörerna och dess verksamhet skulle vara opåverkade av coronautbrottet stämmer så klart inte. Ekot har kommit över handlingar från Post- och Televerksstyrelsen, PTS, som visar att flera operatörer nu tvingas flytta fram nyinstallationer i mobilnäten. Även fiber- och bredbandsinstallationer kommer att beröras av krisen, uppger operatörerna.