Populärteknik

Därför kan en gammal tjockskärm ge bättre bild än 4k-oled

En bild ur spelet Control. Foto: Digital Foundry
En bild ur spelet Control. Foto: Digital Foundry
Nytt spel på antik skärm. Foto: Digital Foundry
Nytt spel på antik skärm. Foto: Digital Foundry
Richard Leadbetter framför en tjockskärm. Foto: Digital Foundry
Richard Leadbetter framför en tjockskärm. Foto: Digital Foundry

Du har skaffat ett monster till pc, bränt sparkapitalet på ett grafikkort och nu ska du bara ha en skärm som kan göra de senaste spelen rättvisa. Välj en 20 år gammal tjockskärm med katodstrålerör, hälsar teknikexperten Richard Leadbetter.

Publicerad Uppdaterad

”Det är sant. Att köra moderna spel på en gammal crt-skärm (crt står för cathode-ray tube) ger helt fantastiska resultat. Subjektivt sett bättre än något från lcd-eran, inklusive de senaste oled-skärmarna med 4k”, skriver Leadbetter i en artikel på sajten Eurogamer.

Det är lätt att förstå varför lcd redan 2008 passerade crt som den mest sålda skärmtekniken. Det trattformade och utrymmeskrävande katodstråleröret är anledningen till att vi kallar de gamla skärmarna tjocka. De var dessutom tunga, krävde mycket energi och avgav en hel del värme.

Samtidigt har lcd-tekniken – anser åtminstone Richard Leadbetter – aldrig riktigt kunnat återskapa det som gjorde crt så bra. Och när man testar några av de senaste spelen – som helt färska Remedy-titeln Control – är det som om crt för första gången verkligen får visa vad den är kapabel till.

Ett skäl till det är att tjockskärmar saknar en fast pixelmatris. Dagens tv- och datorskärmar är låsta till en specifik upplösning. Presenteras spelet i en annan upplösning skalas bilden upp, vilket gör att bildkvaliteten försämras. Men crt-skärmar återger bilden i rätt upplösning och begränsas bara av vilken upplösning de maximalt kan hantera.

”Det förändrar allt. Varför spendera så mycket gpu-kraft (gpu står för graphics processing unit, som översätts till grafikprocessor) på antalet pixlar som ritas upp när du istället kan koncentrera dig på kvalitet utan oro för suddig uppskalning”, skriver Richard Leadbetter.

Lider inte av rörelseoskärpa

Ett annat skäl till att katodstrålerörtekniken har ett övertag gentemot flytande kristaller i lcd? Jo, en crt använder en ”kanon” för att skjuta elektroner mot ett fosforlager på bildskärmsytan, medan lcd använder en spänning för att bestämma ljusstyrkan för varje enskild pixel. Skillnaden i metod medför egenskaper som betyder att crt kan hantera bildövergångar snabbare och lider inte av rörelseoskärpa på samma sätt som många lcd-skärmar gör. Utöver detta har crt-teknik också en väldigt snabb responstid.

I videon nedan berättar Leadbetters kollega John Linneman att han kunde använda en gammal billig Sony-tjockskärm och få en återgivning som kan matcha 4k-upplösning. När Linneman använde den modesta upplösningen 1024x768 kunde han köra spelet Control med en bilduppdateringsfrekvens på 120 rutor per sekund och slå på grafiktunga funktioner som raytracing.

– Det ser bättre ut än något som någonsin visats på en lcd, säger Linneman i videon.

Richard Leadbetter å sin sida bestämde sig för att köpa en Sony Trinitron FW900 från 2003, en populär skärm som kostar en mindre förmögenhet på andrahandsmarknaden. Den kan hantera upplösningar upp till 2560x1600.

Samtidigt tror Leadbetter att crt kommer att förbli en nischteknik. Den är som sagt skrymmande och inte särskilt miljövänlig. Det kan vara svårt att hitta moderna grafikkort som passar för ändamålet och skärmarnas bildförhållanden – ofta mer 4:3 än 16:9 – är inte helt kompatibla med dagens spel.