Populärteknik

Därför kan du höra ljud från den här ljudlösa bilden

Kan du höra ljudet av ljudlösa rörelser? Då är du inte ensam, uppger forskare.

Publicerad

Du ser den animerade gifen här ovan? Föreställandes tre kraftledningar som hoppar hopprep? Hör du något ljud varje gång ledningen landar? Då är du inte ensam, trots att bilden är helt ljudlös.

Den animerade gifen som skapades för tio år sedan av HappyToast har fått stor spridning på Twitter den senaste tiden. Och det hela började med en tweet av neurologen Lisa DeBruine den 2 december. Hon följde sedan upp den med en omröstning där människor fick delge om de hör ett ljud eller ej. Förvånansvärt många påstår sig höra ett ljud.

Vad beror det på? Att vissa hör ljud till en ljudlös animering?

Man kan förklara fenomenet med ett tillstånd som kallas synestesi, uppger experter. Tillståndet gör att olika sinnen "blandas". Till exempel kan en person med synestesi smaka på ljud eller höra färger. Men en annan form av synestesi, där man hör rörelser, kan förklara att man ”hör” gifen, säger flera experter Live Science.

Synestesitillståndet där man ”hör” rörelser kan vara en bieffekt av att man lever i en bullrig miljö, säger Christopher Fassnidge, doktorand vid City, University of London. Han hävdar med sin forskning att så många som en av fem personer har denna typ av synestesi, vilket gör det mycket vanligare än andra synestesiformer.