Populärteknik

Därför får du inte se Playstation 5 på årets E3

Stadia-kontrollen. Foto: Google
Stadia-kontrollen. Foto: Google
Halo Infinite Foto: 343/Microsoft
Halo Infinite Foto: 343/Microsoft
En Playstation-handkontroll. Foto: Sony
En Playstation-handkontroll. Foto: Sony
En Xbox One-kontroll från Gamescom 2018. Foto: J.Krick/Future Image/Imago Stock/IBL
En Xbox One-kontroll från Gamescom 2018. Foto: J.Krick/Future Image/Imago Stock/IBL

Microsoft lär visa upp nästa Xbox och Google ska demonstrera streamingtjänsten Stadia. Men Sony lyser dessvärre med sin frånvaro på jättemässan E3.

Publicerad

Free-to-play, spel-som-tjänst, Twitch, Minecraft och Fortnite är begrepp, tjänster och spel som definierat 10-talet. Men inför tunga mässan E3 som smygstartar i helgen finns det tecken på att nästa årtionde kommer att bli annorlunda.

I nästan 20 år har E3, som sedan länge arrangeras i Los Angeles, handlat om kampen mellan Sony och Microsoft. Playstation mot Xbox, God of War mot Halo. De båda giganterna har tävlat om att presentera de häftigaste spelen och om att servera de mest flashiga presentationerna.

I år stannar Sony hemma. Företaget tänker inte ens anamma den strategi Nintendo använt de senaste åren, där man i samband med E3 publicerar en förinspelad video där kommande spel demonsteras. Istället har Sony valt att via en artikel i tidskriften Wired avslöja de första detaljerna om Playstation 5.

Varför? Sony anser att mässan ligger strategiskt fel i tiden: i juni har återförsäljarna redan spikat sina inköp, speljournalister rapporterar ändå mer eller mindre dygnet runt, året om, och konsumenter hålls därmed uppdaterade 24/7. Så var det förstås inte riktigt när E3 startade på 90-talet.

Det tog dock inte lång tid för en annan aktör att fylla det vakuum som uppstått. För i Sonys frånvaro har Google bestämt sig för att dagarna före E3 ge mer information om Stadia, sökjättens streamingtjänst för spel. Hur mycket Stadia kommer att kosta, vilka de första spelen blir och när tjänsten lanseras ska avhandlas under en – som sig bör – direktsänd stream som går under mottot ”en del nyheter har inte tid att vänta på E3” (vilket är lustigt med tanke på att Googles tajmning och budskap visar att de både vill förknippas och driva med mässans varumärke).

Faktum är att Sony och Microsoft har så stor respekt för Googles intåg på spelarenan att de två rivalerna bestämt sig för att samarbeta kring framtida molntjänster för spel. Det är ett partnerskap som fram till alldeles nyligen hade känts fullständigt otänkbart.

Men allt är fortfarande inte streaming. Microsoft kommer sannolikt att täcka av nästa Xbox under årets E3 och spelkonsoler som kan hantera både fysisk och digital media lär attrahera konsumenter en bra bit in på 20-talet. Playstation 5 presenteras förmodligen senare i år, eller möjligtvis tidigt 2020, med både pompa och ståt.

Också Nintendo har nya versioner av succékonsolen Swith på gång, men inte heller dessa kommer att visas under mässan i Los Angeles.

Det är brukligt att spelmedier efter varje E3 utser en vinnare bland de stora företagen. Visserligen är det en högoddsare så här på förhand, men årets vinnare skulle för första gången någonsin kunna bli Google.

Här hittar du datum och tid för de viktigaste händelserna under årets E3-mässa:

MICROSOFT

Söndag 9 juni, 22.00

När Xbox-chefen Phil Spencer förstod att Sony skulle ställa in sin medverkan på årets E3 beslöt han och Microsoft att ”de skulle satsa minst lika stort som de alltid gjort” på mässan. Många har tagit det som ett tecken på att det blivit dags för Microsoft att visa upp nästa Xbox, som sägs gå under kodnamnet Scarlett. Det skulle till och med kunna röra sig om två olika modeller. En muskulös variant och en budgetvänlig version mer fokuserad på streaming.

Och på tal om streaming: Microsoft har en tuff uppgift framför sig på söndag. Om de presenterar en ny Xbox och en ny streamingtjänst måste Microsoft få dem båda att framstå som lockande, trots att en riktigt bra streamingservice skulle kunna underminera behovet av en kraftfull och dyr spelmaskin bredvid tv:n.

Å andra sidan har Microsoft inget val eftersom Google tänker gå all-in med sin streamingtjänst Stadia. Den enda hårdvara Google tänker sälja är en handkontroll – all beräkningskraft finns nämligen i molnet.

Det finns fortfarande många som tror att en streamingtjänst för grafiktunga spel som kräver kort svarstid måste köras lokalt, men du kan lita på att Microsofts Xbox-division inte tillhör den gruppen.

Vad gäller spelen Microsoft tar med sig till E3 är Halo Infinite och Gears 5 säkra kort. Det finns också lösa rykten om ett nytt Fable.

NINTENDO

Tisdag 11 juni, 18.00

Det är troligt att Nintendo inom kort kommer att lansera nya versioner av Switch. Spekulationerna rör två olika modeller: en som bara har stöd för digitala spel och en som är något kraftfullare än den ursprungliga Switch-konsolen. Det är dock inte troligt att Nintendo kommer att visa dessa två modeller – såvida de nu faktiskt existerar – på E3. Faktum är att Nintendos president Shuntaro Furukawa med bestämdhet dementerat uppgifter om att ny hårdvara ska presenteras i samband med mässan.

Sedan många år anordnar Nintendo ingen presskonferens under E3. Däremot visar de spelnyheter via en förinspelad video som publiceras på tisdag 11 juni, 18.00, svensk tid. Vi lär få se titlar som Luigi's Mansion 3, Fire Emblem: Three Houses och nästa Animal Crossing. Med lite tur får vi också veta hur det går med utvecklingen av Metroid Prime 4.

Nintendos stora sommartitel, Super Mario Maker 2, har företaget redan demonstrerat i detalj via en video som släpptes för några veckor sedan.

GOOGLE

6 juni, 18.00

Google har aviserat att de menar allvar med att bygga spelvärldens motsvarighet till Netflix. Nu måste de bara bevisa det också. Det ska ske med start på Sveriges nationaldag, då Google ska avslöja vilka spel som kommer till Stadia, vad tjänsten kommer att kosta och när den får premiär.

ELECTRONIC ARTS

Lördag 8 juni, 18.30

Inte heller EA håller någon traditionell presskonferens på E3, utan direktsänder via bland andra Facebook, Twitch och Youtube med start lördag 8 juni 18.30. Spelen som ska visas är Star Wars Jedi: Fallen Order, Apex Legends, Battlefield V, Fifa 20, Madden NFL 20 och The Sims 4.

UBISOFT

Måndag 10 juni 20.00

Dystopi i London efter Brexit? Det är inte bara ett scenario som kan bli verklighet, utan ryktas också bli ramen för övervakningssimulatorn Watch Dogs Legion. En annan intressant detalj ur ryktesfloran är att spelaren fritt ska kunna byta mellan de hundratals eller tusentals karaktärer som befolkar detta fiktiva London. Andra spel vi kan räkna med att få se mer av är Ghost Recon: Breakpoint och nya uppdateringar till svenska The Division 2.