Populärteknik

Danmarks förste astronaut har lämnat jorden

Danmarks förste astronaut Andreas Mogensen. Foto: Kirill Kudryavtsev/TT
Danmarks förste astronaut Andreas Mogensen. Foto: Kirill Kudryavtsev/TT

Landets förste rymdfarare är på väg mot ISS.

Publicerad

Tre, två, ett... Raketen tändes och Danmarks förste astronaut Andreas Mogensen har nu skjutits upp i rymden på väg mot den internationella rymdstationen ISS.

Han bjöd på en tumme upp och en honnör innan han tog plats i rymdkapseln.

Efter knappt nio minuter började rymdskeppet att kretsa runt jorden med en hastighet på 28|000 kilometer i timmen. De första kritiska minuterna är avklarade och allt går efter planen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Ett syfte med färden är att förse ISS med en ny Soyuz-kapsel. Den som tar astronauterna till ISS ska lämnas kvar där och återresan görs i en äldre farkost.

Rymdfebern i Danmark är påtaglig och flera medier direktrapporterar om uppskjutningen. Färden kan bland annat följas via Videnskap.dk.

Sveriges förste rymdfarare Christer Fuglesang, som första gången gav sig ut i rymden 2006, flög i tisdags till Köpenhamn för att vara med i dansk tv och kommentera kollegan Mogensens rymdfärd.

– Jag var lugn och förväntansfull inför uppskjutningen. Det är inte så att man rastlöst går runt på tå, säger han till TT.

Förutom Mogensen är Aydyn Aimbetov från Kazakstan och Sergej Volkov från Ryssland med i farkosten som lämnat jorden. Mogensen och Aimbetov ska spendera tio dagar i rymden, varav åtta dagar på ISS.

Gilla Ny Teknik på Facebook